Nadat eerder Thorsten Heins zijn CEO-zetel moest verlaten om plaats te maken voor voormalig Sybase CEO John Chen, kunnen nu ook de Chief Operating Officer, Chief Financial Officer en Chief Marketing Officer vertrekken bij BlackBerry. COO Kristian Tear, CFO Brian Bidulka en CMO Frank Boulben kunnen op zoek naar ander werk. Tear en Boulben worden direct ontslagen, terwijl Bidulka mag aanblijven om de nieuwe CFO James Yersh te assisteren bij het afronden van het fiscale jaar.

BlackBerry maakt zich op voor een nieuw hoofdstuk

In een persverklaring worden Tear en Boulben door Chen bedankt voor bewezen diensten, maar wordt nadrukkelijk ook naar de toekomst gewezen. “We gaan verder, voeren onze plannen uit en gaan onze aandeelhouders duurzame meerwaarde tonen”, aldus de CEO. In de mededeling wordt ook bekend gemaakt dat commissaris Roger Martin na zes jaar trouwe dienst uit eigen beweging opstapt.

Begin deze maand werd bekend dat het noodlijdende Canadese BlackBerry er niet in was geslaagd zichzelf te verkopen en komende tijd op eigen benen verder gaat met een kapitaalinjectie van 1 miljard dollar van investeerder Fairfax op zak. Die investeerder liet direct zijn invloed blijken: Thorsten Heins treedt af en ook directeur David Kerr moest plaatsmaken.

'Rotjaar' is een eufemisme

BlackBerry zit nog altijd middenin een eerder aangekondigde strategische heroriëntatie waarbij er een focus komt op mobile device management/BYOD en software. Dit jaar raken 5000 mensen hun baan kwijt na dramatische omzetcijfers, die onder meer te wijten zijn aan de mislukte introductie van het sterk gehypte besturingssysteem BlackBerry 10.