Block Electrostore vroeg op 11 juni een voorlopige surseance van betaling aan en twee dagen later is het faillissement uitgesproken. Volgens het bedrijf heeft de economische crisis “een aanzienlijke daling” van de omzet tot gevolg gehad.

De twee curatoren zijn volgens Block in onderhandeling met “enkele gegadigden” om “een aantal winkels” over te nemen. Naast de winkels in Noord-Holland is Block gevestigd in Den Haag, Almere, Gouda, Leiden, Lisse, Rijswijk, Utrecht en Zeist.

Klanten kunnen fluiten naar spullen

Volgens het bedrijf moet binnen enkele weken duidelijk zijn of Block wordt overgenomen of dat er een doorstart komt “van zoveel mogelijk vestigingen”. Zolang die onderhandelingen worden gevoerd, worden klanten niet meer beleverd.

Niet alleen bestelde goederen komen de deur niet uit, maar ook spullen die ter reparatie zijn aangeboden komen niet retour eigenaar. Ook naar terugbetaling van aanbetalingen kunnen klanten voorlopig fluiten. Claims kunnen worden ingediend bij curator Moeijes van Tanger Advocaten.

Werknemers krijgen ontslagbrief binnen

De werknemers zijn op een paar uitzonderingen na met betaald verlof gestuurd. Die kunnen als nodig wel weer worden opgeroepen. Vandaag krijgen ze de ontslagbrief binnen. Het UWV neemt de betalingsverplichtingen over. Leveranciers en crediteuren moeten een claim neerleggen bij curator Schellevis van Rensen Advocaten.

De val van Block staat niet op zichzelf, de elektronicawinkelsector staat onder zware druk. Begin deze week werd bekend dat Apple Premium Reseller iCentre op een faillissement afstevent. Ook daar voeren bewindvoerders besprekingen met eventuele overnamekandidaten.