Alex Solleveld zit momenteel middenin een hectische projectperiode waarin de nieuwe ICT-infrastructuur vanaf de grond af aan opgebouwd wordt. Hij begint de dag nog steeds met het analyseren van rapportages afkomstig uit systemen die de nacht gedraaid hebben, maar hij werkt ook mee aan de inrichting van een centrale omgeving op basis van nieuwe technologie. Opvolging van tickets blijft erbij horen, maar vormt op dit moment niet zijn voornaamste focus.

Migreren naar één domein

VolkerWessels heeft zijn ICT-afdelingen binnen het Infrastructuur Cluster namelijk samengevoegd in een organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van een vijftal grote en een aantal kleinere werkmaatschappijen.

"Onderdeel hiervan is de opzet van een nieuw domein met een nieuwe e-mailomgeving en storage", zegt Alex Solleveld. "Hiervoor moeten bijvoorbeeld vele servers die op leeftijd zijn geraakt worden gevirtualiseerd en gemigreerd. Dit brengt allemaal uitdagingen met zich mee op zowel technisch als organisatorisch vlak. Voor mijzelf is het tof om mee te helpen met het opbouwen van wat nu nog een greenfield ICT-omgeving is." Het gaat in totaal om 6800 werkplekken, waarbij 450-500 servers naar 200 moeten worden gevirtualiseerd. De helft gaat er dus uit.

"Het park wordt daarmee kleiner, en zal voortaan binnen één datacenter worden gehost. Verder worden de huidige drie grote domeinen naar één domein gemigreerd. Dat heeft als uitdaging dat werkplekken op moment van switchen automatisch van domein gewisseld moeten worden. De heer Solleveld: "We proberen dat zoveel mogelijk van tevoren in de applicaties te configureren. Tegelijkertijd lopen er ook projecten die sommige applicaties centraliseren voor het gehele Infrastructuur Cluster.

Gaat het niet werken? Dan bouwen we het zelf!

Met één druk op de knop overnight omzetten van werkplekken gaat waarschijnlijk niet lukken, moet Alex Solleveld bekennen. Helaas werkt het voor applicaties niet zo, zegt hij: "Die gaan we gefaseerd ombouwen en omzetten of, zoals we nu al zien, in sommige gevallen zelfs helemaal opnieuw opbouwen om straks met de hele organisatie op over te gaan."

Voor de virtualisatie/consolidatie wordt alles overgezet op VMware ESX hosts. Verder wordt van Citrix afgestapt en wordt gekozen voor RDS van Microsoft. "Het uitgangspunt voor software in de toekomst is 'Microsoft, tenzij...'. Dat betekent dat Microsoft-producten de voorkeur genieten, tenzij andere producten voor onze situatie duidelijk beter zijn. Zo gebruiken we voor monitoring SCOM en voor packaging en deployment App-V. Ook de antivirus wordt voortaan door Microsoft verzorgd." Voorheen gebruikte namelijk elke werkmaatschappij een eigen antivirusoplossing van een andere leverancier en dat is in de nieuwe situatie niet wenselijk. Zo'n twintig ICT'ers werken constant aan het megaproject. Maar omdat het zo'n groot project is en er allerlei expertises bij komen kijken, werken in zekere zin alle ICT'ers mee.

Handen uit de mouwen

"Het prettige aan mijn werk vind ik dat je bezig kunt zijn voor de eigen organisatie en niet telkens voor een andere klant hetzelfde doet." Dat voelt erg ondernemend en dat is ook wel kenmerkend voor de bouwsector: het is een ratjetoe van kleine ondernemers met passie voor hun werk. Dat gevoel van trots wat mensen binnen de branche uitstralen, trok mij aan." Een fijn aspect van de ICT hier is dat deze altijd in beweging is, zegt de heer Solleveld.

Zo wordt niet alleen veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van eigen software, maar ook in het proberen van nieuwe dingen; de organisatie loopt goed mee in het bijhouden van de nieuwste technologie, vertelt hij. Dat wordt op een goede manier gedaan; technologie wordt niet enkel geïmplementeerd puur om de nieuwigheid. Vooraf wordt de waarde ervan uitgebreid onderzocht en dat is wel zo prettig als je niet geconfronteerd wilt worden met teleurstellingen achteraf.

Als Systeembeheerder of Netwerkbeheerder aan de slag bij VolkerWessels? Kijk dan hier voor ons actuele vacatureaanbod!