Het tijdelijke verbod vloeit voort uit de 60 jaar oude Japanse verkiezingswet die, opmerkelijk genoeg, campagne voeren via de media verbiedt. Het is Japanse partijen verboden om zomaar pamfletten uit te delen, posters op te hangen of reclamespotjes in te kopen. Uitingen via het internet worden hier nu ook toe gerekend. En dus mogen 1.370 Japanse politici tot eind augustus niet bloggen of twitteren, meldt de IDG Nieuwsdienst.

Eerlijke mediastilte

Het doel van de strenge wet is om te voorkomen dat de politicus of partij met de diepste zakken de verkiezingscampagne kan domineren. Critici menen echter dat de wet totaal achterhaald is, omdat op deze manier jongeren niet worden bereikt. Die zijn immers het best aan te spreken via massamedia en internet.

In Nederland heerst een aanzienlijk liberaler Twitter-klimaat voor politici. Veel Kamerleden en bewindslieden bloggen of twitteren, al gaat dat niet altijd van harte. Ook heeft premier Balkenende minister Verhagen wel eens op de digitale vingers getikt omdat hij twitterde tijdens de Ministerraad in de Trêveszaal.

Britse Twitter tsaar

In Groot-Brittannië is er al helemaal geen sprake van een politieke radiostilte in de blogosfeer. De Labour-partij heeft zelfs de nieuwe functie van 'Twitter tsaar' gecreëerd om de online campagne in goede banen te leiden, meldt Sky News.