Het weblog Dot-nxt, dat telecom- en internetorganen als ITU en ICANN kritisch volgt, heeft alle documenten van de aankomende cruciale ITU-vergadering in Dubai openbaar gemaakt.

Dreigende internetcoup

Het afgelopen jaar zwol een enorm koor van critici aan, die waarschuwden voor een ongekende internetcoup, die plaats zal vinden in Dubai in december. Via VN-organisatie ITU willen landen als Rusland, China en Iran verregaande zeggenschap krijgen over domeinnamen, IP-routering en tarieven.

De Amerikaanse overheid en techsector, die nu de meeste macht heeft op het internet, zijn logischerwijs de felste criticasters, maar ook het Europees parlement en bijvoorbeeld Greenpeace sloegen alarm.

Internettolweg

Europese telco's deden bij ITU ook een voorstel voor een aparte internettolweg. Dat plan ligt ook zwaar onder vuur. Een ander kritiekpunt is het gebrek aan openheid bij ITU. WCIT-12 wordt grotendeels achter gesloten deuren door bureaucraten bedisseld.

ITU houdt bij hoog en bij laag vol dat het transparant en open is, maar bijvoorbeeld de documenten waren alleen beschikbaar voor ITU-leden. Via WCITLeaks lekten enkele tientallen documenten uit, waaronder het recente en explosieve Russische voorstel om staten de complete macht te geven over het internet binnen hun landsgrenzen.

Meer openheid nodig

Dot-nxt heeft de hele zwik nu zelf online gezet en doorzoekbaar gemaakt, overigens na registratie. Het blog schrijft: “Elke organisatie die de macht heeft om significante en bindende veranderingen te maken moet verplicht worden om de belangen van diegene die geraakt worden door besluiten mee te nemen. Ondanks wat verlate pogingen heeft de ITU deze situatie duidelijk niet bereikt…"