Alle Nederlandse deelnemers van de Olympische Spelen hebben een overeenkomst getekend met de sportorganistie NOC-NSF, waarin staat dat zij geen dagboek op internet mogen publiceren. Ook het maken van foto's of video's voor een publiek medium vanuit het stadion of het Olympisch dorp is taboe. Dat bericht Het Financieele Dagblad.

"Deze regels zijn bedoeld om de atleet te beschermen. Ze moeten geen journalistje spelen, maar zich concentreren op hun prestatie", verklaart een woordvoerder van NOC-NSF tegenover Het Financieele Dagblad. Daarnaast speelt mee dat de uitzendrechten zijn verkocht aan mediabedrijven.

Een woordvoerster van NOC-NSF verklaart tegenover Webwereld dat het blogverbod een uitvloeisel is van de richtlijnen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Alle deelnemende landen moeten deze richtlijnen uitvoeren.

"Atleten en begeleiders mogen, gedurende de Spelen, geen dagboeken (zowel on-line als off-line) bijhouden wanneer dit te vergelijken is met verslaglegging van en over de Spelen", zo staat er in de richtlijnen van NOC-NSF. Wel mag een atleet volgens de richtlijnen 'op zijn of haar eigen persoonlijke website verslag doen van zijn of haar prestaties en belevenissen tijdens de Olympische Spelen'.

Moblog

Het door NOC-NSF/IOC uitgevaardigde blogverbod heeft onder meer gevolgen voor de schaatsploegen van TVM en Telfort. Beide teams laten hun sporters op internet publiceren, via een dagboek (TVM) en een moblog (Team Telfort).

De sporters van TVM stoppen tijdelijk met hun online dagboek. "Kinderachtig en betuttelend", oordeelt TVM-woordvoerder Jaap Stalenburg over de eisen van NOC-NSF. Hij vindt dat de sportorganisatie zich niet met de weblogs moet bemoeien. "Sporters leven hier vier jaar naar toe. Ze weten echt wel hoe ze zich optimaal moeten voorbereiden."

Telfort lost het probleem op door begeleiders en anderen die de overeenkomst met NOC-NSF niet hoeven te ondertekenen, foto's te laten maken van de Olympische sporters.