Deze week werd bekend dat negen grote elektronicaconcerns een nieuwe standaard voor dvd te ondersteunen. Door gebruik te maken van een andere lasertechniek kan 27 GB aan informatie op de zogenoemde 'Blu-ray discs' opgeslagen worden.

Maar 27 GB is afgezet tegen een opslagcapaciteit van 140 GB tot zelfs 1 terabyte (1000 GB) een peulenschilletje. Een Amerikaans en een Japans bedrijf hebben technieken ontwikkeld waarmee veel meer gegevens op een optische schijf opgeslagen kunnen worden.

Fluorescerende lagen

Het Amerikaanse bedrijf Constellation 3D (C3D) is al geruime tijd bezig met de ontwikkeling van een alternatieve manier om de opslagcapaciteit van optische schijven te vergroten. Het bekende nadeel van het gebruik van meer dan twee lagen op een schijf is dat er bij het lezen van de informatie van de verschillende lagen grove leesfouten kunnen optreden.

C3D heeft de Fluorescent Multilayer Disc (FMD) ontwikkeld. Hierbij wordt elke laag voorzien van een transparant fluorescerend materiaal in plaats van een reflecterende laag zoals nu bij cd's en dvd's gebruikt wordt. Als een laserstraal op een laag van de disk schijnt, wordt naast de laserstraal ook fluorescerend licht teruggekaatst dat een andere golflengte heeft dan de oorspronkelijke laserstraal.

Het leesmechanisme van de speler filtert vervolgens de originele laserstraal er uit en gaat aan de slag met het fluorescerende licht dat de informatie bevat.

De eerste generatie van deze schijven was al in staat om 100 GB aan informatie op te slaan. C3D demonstreerde deze techniek al werkend aan het eind van 2000. Later wist het bedrijf de opslagcapaciteit te verhogen naar 140 GB.

Volgens C3D bevindt de techniek zich nog in de beginfase en moet het nog verder ontwikkeld worden. Het bedrijf heeft al een aantal partners gevonden waarmee het de techniek wil uitbouwen.

Tot 1 terabyte

C3D mag dan wel lachen om de 27 GB van de 'Blu-ray disc'. Op zijn beurt lacht het Japanse Optware om de FMD-techniek van C3D. De Japanners weten namelijk tot 1 terabyte (ongeveer 1000 GB) aan informatie op een schijfje te persen. En zij willen het product nog dit jaar commercieel op de markt brengen.

Op de disk met een doorsnede van 12 centimeter passen meer dan 120 films in dvd-formaat. Om die grote hoeveelheid gegevens op te slaan wordt gebruik gemaakt van een holografische opslagtechniek. De oorspronkelijke techniek is ontwikkeld als onderdeel van het Amerikaanse DARPA project (Defense Advanced Research Project Agency).

Optware heeft de techniek verbeterd. Eenvoudig gezegd splitsen de Japanners eer een laserstraal in een miljoen afzonderlijke straaltjes die elk hun eigen blokje informatie kunnen verwerken.

Deze techniek wordt door Optware Polarized Collinear Holography genoemd.

Het bedrijf komt in het derde kwartaal van dit jaar met de eerste producten. In het begin gaat het nog om eenmaal te beschrijven disks, maar Optware verwacht al snel met herschrijfbare disks te kunnen komen.