Simpel gezegd koos het forum voor verbetering in de compressie in plaats van de hardware. Dit is nadelig voor Blu-ray aangezien het voordeel van deze techniek in de nieuwe blauwe laser zit. De blauwe laser kan drie keer zoveel data op een dvd zetten als de nu standaard rode laser, maar werkt nog steeds met de MPEG 2 compressie.

Door het toestaan van lage bit-rates voor compressie, tot 7 Mb per seconde, wordt de deur opengezet voor de verbeterde MPEG 2 (Main profile @High Level for HD Encoding) en MPEG 4.

Het forum stemde met elf stemmen voor de lage bit-rates, zes bedrijven onthielden zich van stemming. Dit is opmerkelijk, omdat de negen bedrijven achter Blu-ray ook in het forum zitten, waaronder Philips. Een meerderheid voor de Blu-ray zou dus logisch zijn geweest.

De toekomst van de volgende generatie dvd's is door de uitspraak onduidelijker geworden. Maar Jan Oosterveld van Philips vindt de uitspraak niet verwarrend, zo zegt hij tegen EE Times, een blad voor technisch ontwerpers. "Het is alleen maar vanzelfsprekend om je te richten op zowel het coderen als de blauwe laser technieken aangezien beide paden nog evolueren." Philips was overigens een van de bedrijven die zich onthielden van stemming.

Naast de 'Blu-ray bedrijven' nemen ook IBM, Intel, Warner Brothers, JVC, Mitsubishi, NEC, Industrial Technology Research Institute en Toshiba deel aan het forum.