Toshiba, aanvoerder van het hd-dvdkamp, zegt wel de verovering van de Europese markt te kunnen beginnen op de IFA, zo meldt de Taipei Times.

Tijdens een briefing in Duitsland verklaarde Pioneer dat het nog geen concrete plannen heeft voor een lancering van de Blu-Rayspeler in Europa. Wel zei het bedrijf de Consumentenelektronicashow in Las Vegas, in januari 2007, als een fundament te zien voor een Europese lancering. Producenten hopen tijdens die Amerikaanse show grote voorraden van Blu-Rayspelers te kunnen aanbieden.

Digitimes meldt dat ook Blu-Rayproducenten Liteon en Benq met vertragingen kampen. Deze worden veroorzaakt door een tekort aan laserdiodes, die alleen door Sony en Nichia geleverd kunnen worden. De hoge technologische eisen die aan de Blu-Raydiodes worden gesteld, maakt bulkproductie nog erg moeilijk.

Sony reserveert daarnaast een groot deel van die diodes voor de eigen spelconsole Playstation 3, die later dit jaar verschijnt. De schaarste in laserdiodes zal in ieder geval aanhouden tot september, omdat de Playstation niet voor die datum zal uitkomen, aldus de Digitimes.

Met de vertragingen in het Blu-raykamp kunnen de adepten van hd-dvd mogelijk hun voordeel doen. De hd-dvdspeler van Toshiba is al verkrijgbaar in de VS, in uitvoeringen van 499 en 799 dollar.