Packeteer werd in 1996 opgericht en was een van de eerste ontwikkelaars van appliances waarmee het mogelijk is om op een WAN voorrang te verlenen aan bedrijfskritische applicaties. In 2006 werd het aanbod nog stevig uitgebreid door een overname van Tacit Networks, een leverancier van zogenaamde 'branch office box'-oplossingen van netwerkdiensten aan bijkantoren.

Ook Blue Coat Systems werd in 1996 opgericht maar heeft een sterkere focus op het controleren van het internetgebruik en het beschermen tegen webgebaseerde dreigingen. Packeteer voegt hier sterke WAN-verkeersregulering, applicatieclassificatie en Quality of Service-technologie aan toe, aldus CEO Brian NeSmith van Blue Coat tegenover de nieuwsdienst van IDG. “De grote kracht is in mijn optiek de combinatie van beveiliging en acceleratie.”

Blue Coat zal de functies van Packeteer integreren in zijn eigen ProxySG-appliances. Ook gaat het gebruik maken van de verkoop- en distributiekanalen zoals die zijn neergezet door Packeteer en hoopt het met de PacketShaper van Packeteer vastere voet aan de grond te krijgen op de WAN-acceleratiemarkt.

Nichespeler

Packeteer heeft volgens Blue Coat wereldwijd tienduizend klanten en een ‘installed base’ van vijftigduizend producten. Toch werd Packeteer in de jongste ‘Magic Quadrant for WAN Optimization Controllers, 2007’ van Gartner ingedeeld bij de nichespelers. Volgens de marktvorser had Packeteer te laat het belang van filesystem-acceleratie door. Ook is de https-acceleratie van het bedrijf incompleet en bieden de oplossingen onvoldoende capaciteit voor het hogere segment.

BlueCoat werd door Gartner aangemerkt als een redelijke nieuwkomer op de WAN-acceleratiemarkt, maar wel een die in 2007 veel nieuwe klanten aan zich heeft weten te binden. Het bedrijf heeft volgens Gartner snel door waar klanten behoefte aan hebben, zoals een softwareclient, https-acceleratie en ondersteuning voor streaming media. Over de rapportage- en monitoringmogelijkheden die BlueCoat biedt, was Gartner minder enthousiast. Ook de acceleratie tussen datacenters wordt door BlueCoat niet zo goed ingevuld.

Bron: Techworld