De serie updates zal in de loop van volgend jaar verschijnen. Microsoft liet deze twee communicatietechnieken bij de lancering van Windows XP eerder dit jaar buiten de boot vallen. Het bedrijf gaf toen de voorkeur aan twee andere technieken: 802.11b (de sterk aan populariteit winnende techniek voor draadloze netwerken) en IEEE 1394 (ook wel bekend als Apple's FireWire-techniek). Op dit moment is het grootste deel van de pc's nog uitgerust met USB 1.1 dat een maximale doorvoersnelheid van 12 Mbps heeft. USB 2.0 voert die snelheid op naar 480 Mbps. Consumenten die een nieuwe computer aanschaffen, kunnen waarschijnlijk al begin volgend jaar gebruik maken van USB 2.0. Microsoft biedt pc-fabrikanten een zogenoemde 'stack' aan die het mogelijk maakt de ondersteuning voor USB 2.0 al eerder te integreren. De consumentenupdates voor USB 2.0 en Bluetooth zullen waarschijnlijk in de tweede helft van volgend jaar beschikbaar komen.

IP-techniek

De ondersteuning die Microsoft in Windows XP biedt voor Bluetooth-communicatie is gebaseerd op bestaande IP-technieken. Daarmee wijkt Microsoft enigszins af van de bestaande Bluetooth-standaarden voor communicatie tussen verschillende apparaten. Het bedrijf heeft echter doelbewust gekozen voor de ietwat afwijkende techniek. Het zou op die manier 'gebruiksvriendelijker zijn voor de consument'. "IP is een belangrijke geaccepteerde communicatiestandaard. We denken dat het gebruik van de IP-techniek uiteindelijk een verbetering en vereenvoudiging zal betekenen voor de gebruiker", zo verklaart Andy Glass, Bluetooth programmamanager bij Microsoft. Door de bestaande techniek van Bluetooth voor een deel te negeren, zal Microsoft een aantal bestaande gebruikers op de tenen trappen. Microsoft zegt zich daarvan bewust te zijn, maar de nadruk in de ondersteuning van Bluetooth in Windows XP ligt volgens Glass toch op de uitwisselbaarheid met apparaten die met een pc communiceren. "Daarom hebben we gekozen voor de IP-techniek", zegt hij.

Belangrijke steun

De ondersteuning voor Bluetooth in Windows XP kan een belangrijke steun betekenen voor de kwakkelende techniek voor draadloze communicatie over een korte afstand (normaalgesproken maximaal tien meter). Bluetooth werd ruim drie jaar geleden geïntroduceerd. Ondanks veelbelovende voorspellingen van fabrikanten en analisten gedurende de afgelopen jaren, is Bluetooth nog steeds niet massaal opgepakt door de grote massa. Analisten voorspelden eerder dat 2001 hét jaar van Bluetooth zou worden. Maar problemen met de technologie en de onverwacht grote vraag naar 802.11b gooiden roet in het eten. Volgens onderzoeksbureau In-Stats zal Bluetooth vanaf 2002 vruchtbare jaren tegemoet gaan. Nog dit jaar worden meer dan 13 miljoen Bluetooth chipsets verscheept door fabrikanten. Dat is het dubbele van 802.11b. Tegen 2005 zal het aantal verscheepte Bluetooth chipset wereldwijd gestegen zijn naar 780 miljoen.