Apple's Tim Cook stuurde afgelopen maandag een e-mail naar CNBC-presentator Jim Cramer waarin hij meldde dat Apple juist zeer goede zaken doet in China. De mail was door Cook gestuurd naar aanleiding van de keiharde klappen die Apple kreeg op de beurs. Het aandeel Apple stond op 10 procent verlies maar toen de informatie uit Cooks e-mail bekend werd knalde de aandelenkoers van Apple weer omhoog.

Het is verboden voor managers om gevoelige bedrijfsinformatie te delen met anderen, behalve als dat gelijktijdig en publiekelijk gebeurt, zoals bij een persconferentie of een persbericht. Tegenwoordig mag zelfs een tweet gelden als zo'n publiekelijke melding, maar een e-mail aan een beursanalist wordt daar niet onder verstaan.

Cooks e-mail had grote gevolgen

Cooks e-mail greep direct in op de handelsvloer van de beurs en het aandeel Apple werd ongetwijfeld door de actie van Cook gered van een enorme prijsval. Volgens juristen, geciteerd door MarketWatch, zal beurswaakhond SEC zonder meer een onderzoek instellen. Daarbij is een complicerende factor dat Jim Cramer behalve tv-beursgoeroe tevens investeerder is in een fonds dat in ieder geval tot voor kort ook Apple-aandelen in het mandje had.