"Wij investeren jaarlijks miljarden dollars om talentvolle mensen te vinden, hun kunsten te bottelen en wijd te distribueren", aldus Zelnick in een forumdiscussie waar persbureau AP over bericht.

Zelnick zei dat BMG haar rechten krachtig zal beschermen. Het downloaden van muziek met een programma als Napster staat voor de BMG-topman gelijk aan winkeldiefstal. "Als je met mijn CD onder de arm de winkel uitloopt, dan gooien we je de cel in", aldus Zelnick.

De platenmaatschappijen zijn gewoon té belangrijk, vindt Zelnick. Volgens hem zullen beginnende en doorgebroken artiesten nooit de labels kunnen omzeilen. De honderden nummers van onbekende bands die MP3.com aanbiedt doet Zelnick af als 'muziek waar niemand naar wil luisteren'.

Volgens Zelnick maakte MP3.com een grote fout door aan te nemen dat de platenmaatschappijen niet zouden opkomen voor hun producten. MP3.com schikte begin vorige maand een copyrightzaak met BMG en Warner Music. "Het was een erg kostbare fout", aldus Zelnick. MP3.com heeft nog zaken lopen met andere platenlabels, waaronder Universal en Sony.

Napster verschijnt maandag weer voor de rechter in Californië. Advocaten van het jonge netbedrijf, waaronder de uit de Microsoft-zaak bekende David Boies, zijn druk bezig geweest om de aanklachten van de platenmaatschappijen voor de rechter te kunnen weerleggen. De platenwereld betitelt Napster als een 'toevluchtsoord voor muziekpiraten' en wil dat de MP3-ruildienst wordt verboden.

Eerdere relevante berichten: Beroemde advocaat verdedigt Napster in copyrightzaak (19 juni 2000) Napster sluit promodeal met onafhankelijk raplabel (16 juni 2000) Onderzoek: Muziek downloaden goed voor cd-verkoop (16 juni 2000) Platenindustrie eist vrijwel volledige Napster-blokkade (13 juni 2000)