Microsoft stelt in de persverklaring over de patentdeal dat BMW hiermee de nieuwste technologie kan gebruiken. "Cutting-edge technologie is een must voor de leidende automerken van vandaag de dag", zegt algemeen directeur David Kaefer, die bij Microsoft verantwoordelijk is voor het licentiëren van intellectueel eigendom.

'Trend-settend bestandssysteem'

Het bestandssysteem exFAT is een uitgebreide uitvoering van het aloude FAT (file allocation table) wat grotere bestanden en ook lange bestandsnamen aankan. BMW gaat dit gebruiken voor digitale audio- en video-apparatuur die het inbouwt in zijn auto's. BMW spreekt van een "trend-settend bestandssysteem", waarmee het een flinke toename realiseert van het aantal compatibele elektronica-apparaten en opslagapparaten voor zijn klanten.

De autofabrikant volgt hiermee het voorbeeld van bedrijven als BlackBerry-maker RIM, elektronicaproducenten Sharp, Sigma, Panasonic, Sanyo, Sony en Canon. Ook het Nederlandse TomTom heeft, na aanvankelijk verzet, getekend voor de FAT-patenten van Microsoft. De voorwaarden van BMW's patentovereenkomst, waaronder de waarde en de looptijd, zijn net zoals die van de voorgangers niet bekend gemaakt.