Sex.com staat te koop omdat de huidige eigenaar Escom failliet is verklaard. Escom kocht de domeinnaam in 2006 voor een bedrag van zo’n 14 miljoen dollar. Van de hoogste bieder en de waarschijnlijke nieuwe eigenaar Clover Holdings is weinig bekend. Het is officieel gevestigd op het Caribische eiland St. Vincent.

Sex.com staat sinds juli te koop toen Escom het faillissement aanvroeg. Uit rechtbankstukken, die gisteren openbaar werden, blijkt nu dat Clover de hoogste bieder is. De rechtbank is door de advocaten van Escom gevraagd het bod van Clover te accepteren per 27 oktober.

Schuldeisers

Escom wilde het domein al in maart van dit jaar kwijt, maar toen staken schuldeisers daar een stokje voor. Vervolgens raakte het bedrijf in surseance en deze zomer werd het faillissement aangevraagd. Daarbij kwamen de advocaten van Escom met de schuldeisers overeen de domeinnaam te verkopen via de domeinveiler Sedo.

Sex.com kent een roerige geschiedenis met fraudezaken, miljoenenboetes en persoonlijke misere van eigenaren. In 1995 kreeg Stephen Cohen op frauduleuze wijze het domein in handen via het sturen van een vervalste brief aan de domeinbeheerder Network Solutions, het huidige Verisign.

In de goot beland

In 2002 werd Cohen hiervoor veroordeeld tot het betalen van 65 miljoen dollar aan schadevergoeding aan de rechtmatige eigenaar Gary Kremen. Die was door de actie van Cohen inmiddels in de goot beland. Cohen vluchtte echter naar Mexico, waar hij in 2005 werd gearresteerd. Kremen heeft van die 65 miljoen dollar geen cent gezien.

Kremen was inmiddels een rechtszaak tegen Verisign gestart. Beide partijen schikten de zaak in 2004. Kremen kreeg daarbij enkele miljoenen dollars. Hoeveel precies is onbekend. Kremen zette sex.com nadien te koop, voor maar liefst 85 miljoen dollar. Uiteindelijk kocht Escom het in 2006 voor naar verluid zo’n 14 miljoen dollar.