Het boek 'De val van een burgemeester' is geschreven door journalist Boudewijn Warbroek van de regionale krant De Stentor. Warbroek onthulde de kwestie rond de internetberichten die van burgemeester Bolhuis afkomstig bleken te zijn.

Het boek beschrijft de ondergang van Bolhuis in Raalte en daarbij is de rel rond zijn e-mails en internetreacties het meest cruciale deel. Warbroek: 'Die affaire kostte hem immers de kop.' Bolhuis kwam politiek in de problemen toen bleek dat hij onder valse namen berichten had gestuurd naar de lokale nieuwssite Roalte.net.

In de berichten beledigde de burgemeester raadsleden. Zo schreef hij onder valse naam aan Roalte.net: 'Hebben die fracties niet iets beters te doen dan dit soort stomme vragen te stellen over procedures en wie het belangrijkste is. Het lijken wel kleine kinderen.' Ook stelde de burgemeester de integriteit van een raadslid ter discussie en vergeleek hij een inwoner met een 'beul'.

Volgens de burgervader had hij de reacties niet zelf geschreven, maar onderzoek toonde aan dat ze wel degelijk verstuurd waren vanaf het ip-adres van zijn thuisadres bij zijn provider Xs4All. Ook zijn vrouw en kinderen hadden de berichten niet gestuurd.

Ontslag

De lokale politiek viel over Bolhuis heen en stemde voor zijn ontslag. De afwikkeling van zijn ontslag duurde een half jaar. Daarmee ging Bolhuis de geschiedenis in als de eerste Nederlandse burgemeester die sneuvelde door zijn internetgedrag. Bolhuis heeft bezwaar aangetekend en eist een schadevergoeding.

Bolhuis bood zijn excuses niet aan de personen aan die hij had beledigd. Warbroek: 'Het interesseerde hem kennelijk niet dat mensen zich gekwetst voelden door berichten die via zijn internetaansluiting waren verstuurd of hij voelde zichzelf te groot om daarvoor zijn excuus te maken.'

'De val van een burgemeester' is vrijdag verschenen bij Uitgeverij De Fontein. Achterin het 200-pagina's tellende boek staat een overzicht van de e-mails en internetreacties van Bolhuis.