De Boekhandelsgroep Nederland (BGN) is eigenaar van meer dan veertig boekwinkels, waaronder Donner, Kooyker, Broese en Scheltema. Volgens eigen zeggen is dit het eerste rfid-project ter wereld waar daadwerkelijk alle afzonderlijke artikelen van een rfid-tag worden voorzien.

"Vanaf volgende maand worden alle boeken voor dit filiaal door het Centraal Boekhuis voorzien van een tag," vertelt ict-directeur Jan Vink. "Medewerkers van de winkel hoeven de binnengekomen bestellingen dan niet meer boek voor boek te scannen en te controleren, maar kunnen de complete doos eenvoudigweg door een poortje halen. De scanner leest dan in één keer alle rfid-tags uit. Op die manier is direct duidelijk of de paklijst klopt en naar welke afdeling van de winkel deze boeken toe moeten."

Hoewel de rfid-tags in eerste instantie vooral helpen bij de logistiek en het voorraadbeheer, zal deze infrastructuur op termijn vooral de dienstverlening moeten verbeteren.

Antenne

Een eerste voorproefje daarvan is de intelligente ophaalkast. "Daarin staan de boeken die door klanten zijn besteld en opgehaald kunnen worden," aldus Vink. "Doordat alle planken van antennes zijn voorzien, is altijd precies duidelijk waar welk boek staat."

"Bovendien kunnen klanten die dat willen per sms of e-mail automatisch een berichtje toegestuurd krijgen zodra hun boek daadwerkelijk binnen is en in de ophaalkast staat."

Klanten hoeven zich volgens Vink geen zorgen te maken over hun privacy. "De tags worden na aankoop van de boeken permanent onbruikbaar gemaakt."

De nieuwe winkel in Almere gaat in april open. De ervaringen die de BGN hier opdoet, worden weer gebruikt om de winkel in Maastricht in te richten. Doel is om uiteindelijk alle planken van antennes te voorzien. Daarna zal het hele concept in alle boekwinkels van BGN worden doorgevoerd, en zullen de mogelijkheden verder worden uitgebouwd.