Op een aantal plaatsen in Nederland is het niet mogelijk aangesloten te worden op kabelinternet of adsl. KPN stopt per 1 februari met het aanbieden van inbel-abonnementen via Planet en HetNet. Daardoor zouden 900.000 inbelverbindingen opgeheven worden.

Internetgebruikers in afgelegen gebieden, zoals boeren, zouden daarom veroordeeld zijn tot duurder draadloos internet verklaarde Simone van Adrichem van Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) afdeling Goeree-Overflakkee tegenover de Volkskrant en het Algemeen Dagblad.

Inbellen blijft mogelijk

Volgens KPN blijft inbellen echter gewoon mogelijk via de service KPN Direct Internet. Alleen de abonnementsvorm zou verdwijnen. "Mensen kunnen blijven inbellen en kunnen hun e-mailadres behouden", laat een woordvoerster van KPN weten. "KPN blijft dus wel een inbelnummer hanteren voor die enkeling die geen adsl kan krijgen."

Er is volgens KPN op breedbandgebied een aantal blinde vlekken in Nederland. Waar die precies liggen is niet in kaart gebracht. Het bereik hangt af van de afstand tot de centrale en van de kwaliteit van de kabels.

Dekking

De adsl dekking van internetaanbieder is 99 procent, rond de 85 procent van de Nederlanders kunnen via umts van KPN het internet gebruiken. In één procent van Nederland is geen goedkoop breedband voorhanden, dat zijn toch nog 160.000 potentiële breedbandklanten.

Grote bestanden

Van Adrichem geeft toe dat ze niet van deze mogelijkheid afwist. Ze heeft zelf dan ook geen verhaal gehaald bij KPN. "Ik moet natuurlijk afgaan op de informatie die ik van onze leden krijg. Zij vertelden mij dat KPN onbereikbaar was en dat andere aanbieders hun niet wilden aannemen."

Het is volgens Van Adrichem ook erg lastig om grotere bestanden op te halen via een inbelverbinding. Dat is lastig want veel communicatie met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit loopt via internet.

WiMax

KPN is bezig met de ontwikkeling van WiMax-masten om alle uithoeken van Nederland te voorzien van draadloos breedband internet. Vorig jaar is deze technologie getest in Drenthe. Het bedrijf kon niet zeggen wanneer dit netwerk uitgerold gaat worden.

Inbellen zonder abonnement is ook mogelijk via www.inbellen.org.