Astra2connect biedt een oplossing voor boeren die nu verstoken zijn van kabel- of ADSL-verbindingen. Woensdag presenteert land- en tuinbouworganisatie LTO een overeenkomst met Astra Benelux. De details worden bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag.

Het pr-initiatief is gericht op politiek Den Haag: de Tweede Kamer behandelt volgende week de Landbouwbegroting. CDA-Kamerlid Joop Atsma, voorzitter van de Kamercommissie Landbouw, liet al weten achter de campagne voor satellietinternet te staan.

Volgens LTO hebben veel boeren behoefte aan een breedbandverbinding, maar is die nu nog niet voor hen beschikbaar. Astra schat dat 200.000 tot 250.000 huishoudens in Nederland geen toegang hebben tot breedbandinternet via ADSL, kabel of glasvezel.

Trage upload

Een abonnement op Astra2Connect kost tussen de 24,50 euro en 48,50 euro. Het duurste abonnement heeft een maximale downloadsnelheid van 1 mbps. Het goedkoopste lidmaatschap staat downloaden met 256 kbps toe. De uploadsnelheden liggen veel lager, van 64 kbps tot 128 kbps. De installatiekosten zijn hoog: 450 euro. Astra startte afgelopen zomer al met Astra2Connect maar gaf daar nog niet veel ruchtbaarheid aan. De dienst wordt verkocht door het bedrijf Satelliet Electronics.

Voor VoIP-telefonie via satelliet-internet is er een samenwerking met Siemens, BudgetPhone en Ardigo Beheer. Astra2Connect is al beschikbaar in onder meer Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Ierland, Frankrijk en Italië.