Hoogste tijd voor een nieuwe grafische kaart. Mijn bak zal vlammen met een fonkelnieuwe ATI Radeon. Airborne Express vloog 'm naar New York City, en bij de online tracker zie ik dat het bestelbusje met mijn Radeon aan z'n ronde door Queens is begonnen.

En daar is-ie dan: groene printplaat met veel glimmende stipjes waarvan de leek zou kunnen denken dat het een onderdeel uit een stofzuiger is. Maar dat ding doet dingen die (bijna) ieders pet te boven gaan en kwakt verbluffende graphics op het beeldscherm. Fluks schroef ik mijn drie jaar oude Radeon uit het AGP-slot en prik de nieuwe erin. De specs beloven een daverende game experience.

Maar. Na starten van de eerste de beste game, wordt het beeldscherm zwart, alsof de computer uit staat. Zelfde liedje bij een groot aantal andere games. In een benchmark scoort de nieuwe kaart slechter dan de oude. Oké, dat zal aan de driver liggen: drivers zijn niet ATI's sterkste kant. ATI's website biedt een andere driver, maar ook die houdt de games in het donker.

Dat is niet in de haak. Van tevoren had ik ATI per e-mail gevraagd of de kaart in mijn systeem zou werken. ATI antwoordde bevestigend. De zijkant van de doos van de Radeon bevestigt mijn vraag andermaal. Dat waren ATI's eerste leugens en de support afdeling zou me nog meer onzin op m'n mouw spelden. Ik krijg er de typische helpdesk behandeling. Wachten, praten met iemand die er de ballen verstand van heeft, weer wachten, dan van het kastje naar de muur, nog meer wachten... En om een lang helpdesk horror-verhaal kort te houden: ATI's support kan me niet helpen.

Kaart terug in de doos en de Public Relations-afdeling om opheldering vragen. Ik leg in een e-mail het probleem uit, en krijg een betuttelend mailtje van de marketing afdeling, die beweert dat ik niet de juiste drivers heb gebruikt. Ik leg uit dat ik alles geprobeerd heb en PR en marketing doen er ? ook na enig aandringen ? het zwijgen toe.

In enkele fora op het internet vind ik tal van mensen met hetzelfde probleem. Samen op ATI schelden, lucht op. En dan verschijnt er opeens iemand van ATI Research in een forum. Hij beweert dat de kaart prima werkt en hij zal helpen. Iedereen in de 'thread' richt zijn hoop de technicus, maar het lijkt erop dat hij alleen de boel wat wilde sussen: ook hij lijkt niet veel later van de aardbodem verdwenen.

Dan is er nog een hobbyist met verstand van zaken. Hij legt uit wat er mis is. Klinkt ingewikkeld, maar de conclusie is duidelijk: ATI kan het zonder al te veel moeite met een nieuwe driver oplossen. En dat strookt weer met mijn logica: als mijn oude Radeon het kan, moet die nieuwe het ook kunnen.

Het wachten is dus op een nieuwe driver. Dat duurt "een paar weken, misschien een maand", aldus ATI's supportdesk, die vooral goed is in mensen aan het lijntje houden: dat was ruim acht maanden geleden.

De Radeon zit nog altijd in de doos. Het zou net zo goed een onderdeel uit een stofzuiger kunnen zijn. It sucks!