Gisteren ging om 19.00 uur BoevenVangen.nl de lucht in, een nieuwe site die foto's en opsporingsberichten van uit het hele land verzamelt en rubriceert. Veel media berichtten over het initiatief, met als gevolg dat de site in de loop van de avond plat ging. Ook nu laadt de site nog steeds slakkentraag en soms helemaal niet.

BoevanVangen.nl is een initiatief van productiebedrijf BonoVox, dat ondermeer opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland maakt. De beheerders halen foto's van opsporingssites in Nederland, maar justitie heeft geen banden met het initiatief.

Indeling naar vergrijp

BonoVox stopt ze allemaal in 17 overzichtelijke categorieën, variërend van benzinedieven tot dierenmishandelaars en van zedendelinquenten tot zakkenrollers. De categorie overvallers is momenteel veruit het 'populairst': 23 foto's van verdachte boeven.

Een signalement blijft maximaal een half jaar op de site staan. "Zodra iemands identiteit bij de politie bekend is, verwijderen we de foto", zegt Onno Vos, directeur van BonoVox tegen Webwereld. Maar weg is niet weg op internet, erkent Vos. "Dat probleem is typisch iets voor internet. Het is ieders verantwoordelijkheid om daarna de foto's weg te halen."

Rokende servers

Vos is lichtelijk overdonderd door de massale toeloop. "Dit hadden we echt niet verwacht. Gisteravond hadden we in één uur één miljoen pageviews, er kwam rook uit de servers. Af en toe vliegt ie er nog uit. Het is vallen en opstaan." BonoVox prikt momenteel naar alle macht servers bij, maar Vos voorspelt wel dat over een paar dagen de drukte wel weer zal afnemen.