Stichting Bits of Freedom (BoF) grijpt de consultatie die het Ministerie van Economische Zaken (EZ) houdt aan om met drie wijzigingen 'ernstige gebreken' in het Telecomwetsvoorstel op te lossen.

Schiet te kort

Periodiek moet de Telecomwet worden aangepast om in overeenstemming te zijn met de Europese regels en richtlijnen. Maar de huidige aanpassingen, die EZ zelf voorstelt, schieten te kort op drie cruciale punten, meent BoF.

Het voorstel van EZ laat ten onrechte de mogelijkheid open dat internetgebruikers wegens auteursrechtinbreuk van internet worden afgesloten. Weliswaar heeft EZ meermaals aangegeven dat een zogenaamd three strikes-beleid in Nederland niet aan de orde is, maar toch wordt de mogelijkheid tot afsluiting wel opengelaten, aldus de stichting. "Het ministerie zou moeten bepalen dat gebruikers niet van internet mogen worden afgesloten als straf of sanctie."

Afknijpen

Ten tweede vindt EZ weliswaar dat “het onmogelijk maken of bewust vertragen van bepaald internetverkeer door de aanbieder om commerciële motieven ongewenst” is, maar stelt het geen duidelijk regels, constateert BoF. Eerder stelde het ministerie dat transparantie over afknijpen cruciaal is, maar het wil netneutraliteit niet afdwingen. Dat is wel noodzakelijk, vind de burgerrechtenorganisatie, omdat isp's commerciële belangen hebben om bepaald verkeer af te knijpen.

Ten derde vindt BoF dat EZ de Europese meldplicht bij datalekken te makkelijk overneemt, zonder er iets aan toe te voegen. Vorig jaar november besloot de EU tot een meldplicht in het geval van datalekken, maar die geldt alleen voor isp's en is sceptisch ontvangen. BoF wil de meldplicht niet alleen voor providers maar ook voor andere partijen laten gelden.

'Raar bezig'

"Het ministerie heeft aangegeven deze drie punten belangrijk te vinden, maar vervolgens stelt het geen duidelijke regelgeving voor. Dat is tegenstrijdig. Om met Balkenende te spreken: dan ben je raar bezig", licht Ot van Daalen van Bits of Freedom de voorstellen toe.

De organisatie voelt zich gesteund door verschillende politieke partijen, die regels omtrent netneutraliteit en de meldplicht in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen. Daarnaast stellen GroenLinks, D66, SP en PvdA in hun verkiezingsprogramma dat niemand van internet mag worden afgesloten als straf.

EZ tegen three strikes

EZ moet eerst nog inhoudelijk op de voorstellen studeren, reageert de woordvoerder van het ministerie. Maar hij benadrukt Nederland zich altijd heeft uitgesproken tegen het Franse plan om internetpiraten na drie waarschuwingen van internet af te sluiten.

"Het kabinet heeft de Franse aanpak eerder zelfs niet acceptabel genoemd en vrij internet verkeer cruciaal genoemd", aldus de zegsman. "In het nieuwe telecompakket dat we ook in Nederland aan het implementeren zijn (Telecoms Package) is verder de "Internet Freedom Provision opgenomen" waarin staat dat afsluiten alleen mag na tussenkomst van bijvoorbeeld een rechter. Het moet ook gaan om strafbare feiten."