In een open brief die de Nederlandse voorvechter voor digitale burgervrijheden gisteren heeft verzonden, wordt Verhagen tevens gevraagd om binnen Europa te pleiten om de omstreden bepalingen in CETA, het handelsverdrag tussen Canada en de Europese Unie, te laten verwijderen. BoF vraagt de minister binnen veertien dagen te reageren op de brief.

Eerdere geheime documenten uitgelekt

Begin juli lekten conceptteksten uit die in de onderhandelingen tussen Canada en de Europese Commissie heen en weer worden geschoven. Die documenten komen uit de onderhandelingen van begin dit jaar en omvatten enkele passages uit het in juli door het Europarlement weggestemde ACTA. Inmiddels zouden enkele bepalingen die uit ACTA zijn gekopieerd naar CETA weer uit de onderhandelingsdocumenten zijn geschrapt.

“Maar alleen een deel van artikel 27 van ACTA", zegt Simone Halink namens Bits of Freedom. “Een aantal problematische bepalingen staan er nog in." Daarbij zou het gaan om de artikelen 23 en 9 van ACTA. Deze gaan het onder meer over strafrechtelijke handhaving, private handhaving door internet service providers en schadevergoeding. Volgens Halink zou het logisch zijn als Verhagen tegen die bepalingen zou stemmen in CETA, aangezien het regeringsstandpunt ten opzichte van ACTA uiteindelijk ook negatief was op aandringen van de Tweede Kamer.

'Paniek voorbarig en overbodig'

Europarlementariër Marietje Schaake heeft bij de Europese Commissie om opheldering over de ACTA-bepalingen in CETA gevraagd. Zij vond overigens alle initiële paniek voorbarig en overbodig. "Het Europees Parlement heeft nog alle kans om aan te dringen op aanpassingen als dat nodig mocht zijn. Maar ik ga ervan uit dat de Europese Commissie de les van ACTA heeft geleerd en de bepalingen weer uit de CETA-onderhandelingen zal verwijderen."