De nieuwe Facebook-gebruiksvoorwaarden zorgen opnieuw voor een storm van kritiek. De in augustus aangekondigde wijzigingen zijn vooral op twee punten controversieel. Ten eerste laait de discussie rond gezichtsherkenning weer op. Facebook is van plan om het merendeel van de profielfoto’s van zijn gebruikers op te nemen in een database die doorzocht kan worden door middel van gezichtsherkenning.

Naam en profielfoto gebruikt

De tweede wijziging die gevoelig ligt is de toestemming die een gebruiker altijd geeft om zijn naam en profielfoto commercieel beschikbaar te stellen voor Facebook-adverteerders. Dit telkens zonder toestemming, compensatie of mogelijkheid van opt-out. Zes privacygroepen in Amerika vragen daarom de FTC om direct in te grijpen. Facebook schendt volgens hen een gesloten privacyovereenkomst uit 2011.

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BOF) wil een structurele aanpak van veranderende voorwaarden zoals die van Facebook en verwacht daarbij veel van Europa. “Het is slikken of stikken en dat gaat best wel ver. Deze twee punten maken vast onderdeel uit van de nieuwe voorwaarden en kunnen dus ook niet uitgeschakeld worden. Het is tijd voor een structurele aanpak”, stelt BoF-jurist Janneke Slöetjes.

‘Beboet zoals bij Microsoft gebeurde’

Daarbij moeten er volgens de burgerrechtenorganisatie hogere boetes uitgedeeld worden, vergelijkbaar met de gigantische browserboete [561 miljoen euro voor het niet tonen van het beloofde browserkeuzescherm - red] van Microsoft. “Dit gaat voor het afschrikeffect zorgen dat nodig is. Zo niet blijven we van nieuwe voorwaarden naar nieuwe voorwaarden rollen. Dan blijft de situatie zoals nu: een gebrek aan keuze en de verkeerde default instellingen.”

Een ingrijpen van de FTC is volgens Slöetjes niet genoeg. “De FTC is een beperkte organisatie met een beperkt budget. Daarom is het lastiger voor hen om op te treden. Europa kan met betere wetgeving en hogere boetes ervoor zorgen dat er structureel iets verandert.” In oktober is de eerste voorlopige stemming in de hoofdcommissie van het Europees Parlement over de voorgestelde nieuwe Europese privacywet. Pas daarna stemt het hele Parlement over het voorstel.