Ongeveer 16.000 klanten van de Nederlandse hostingprovider Starthosting zijn sinds zondag onbereikbaar voor gebruikers van internetprovider KPN. Het gaat om websites die op één van de servers van de hoster staan. Klanten die hun website op een andere server van het bedrijf stallen hebben geen problemen.

Ontstaan na storing

De problemen ontstonden zondag nadat Starthosting een storing had op de desbetreffende server. “Die hebben we snel op kunnen lossen maar in de loop van maandag kregen we meldingen van klanten dat ze toch niet bij hun website konden”, zegt marketingmanager Bart Carlier van Starthosting. Al snel bleek dat alleen gebruikers van KPN last hadden van dat euvel.

“Toen zijn we verder gaan spitten. Eerst gingen we met KPN aan de slag, daarna met onze netwerkleverancier en als laatste met één van de grote internetknooppunten in Nederland”. Dat loste allemaal niets op. De Zwolse provider gaat daarom nu kijken naar de volgende stap in de routering van en naar KPN. “En dan gaan we kijken of we daar wat kunnen vinden”, aldus Carlier.

Geblacklist

Het is opvallend dat slechts één van de servers van Starthosting onbereikbaar is via KPN. De andere servers staan namelijk in hetzelfde netwerk en zouden dus in theorie ook onbereikbaar moeten zijn. “Vandaar dat we eerst dachten dat de onbereikbare server bij KPN geblacklist was”, zegt Carlier. “De andere servers bleven namelijk wel gewoon bereikbaar”.

De hoster tast daarom nog in het duister over de oorzaak. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg”, aldus Carlier. “We hebben wel vermoedens, zoals bijvoorbeeld over de routering”. De provider onderzoekt dat nu rustig en wil niet te snel met conclusies over de oorzaak komen. Starthosting denkt nu aan een nullroutering waardoor verkeer naar een IP-adres genegeerd wordt.

Ook geen mail

Door de netwerkproblemen kunnen klanten van Starthosting die hun internetverbinding bij KPN afnemen ook geen mail ophalen. Carlier zegt dat Starthosting hier wel aan werkt. De provider is bezig met een workaround waardoor gebruikers wel weer bij hun mail moeten kunnen.

Het is volgens Carlier moeilijk te zeggen hoeveel van hun klanten precies last heeft van de problemen. Iemand die nooit bezoekers via het KPN-netwerk krijgt, mist die nu ook niet. Klanten worden op de hoogte gehouden van eventuele voortgang.

Update 11:46: Deel over e-mail ontvangen aangepast. E-mail versturen vanaf het KPN-netwerk kan wel, ontvangen op dat netwerk niet.