Het Commissariaat zal donderdag de eerder geuite beschuldigingen van en aan het adres van Bol.com rechtzetten. De reductie op Nederlandstalige studieboeken die Bol.com studenten biedt, voldoet aan alle wettelijke voorwaarden.

"Bol.com heeft in een uitgebreid gesprek aangetoond dat ze voldoende garanties hebben ingebouwd om misbruik van de kortingsregeling voor studenten te voorkomen", zegt Bart Bijvank, woordvoerder van het Commissariaat voor de Media. "Bol.com spant zich tot het uiterste in om misbruik te voorkomen.

Maandag stelde het Commissariaat voor de Media nog dat de korting die Bol.com op studieboeken geeft, onrechtmatig is. "Bol.com moet kunnen waarborgen dat alleen studenten die aantoonbaar onderwijs volgen aan een hbo- of wo- instelling, uitsluitend korting krijgen bij de aankoop van meerdere aanbevolen of voorgeschreven studieboeken", aldus het Commissariaat maandag.

Volgens het Commissariaat was het echter mogelijk om de regels via Bol.com te omzeilen. Ook niet-studenten konden door valse informatie te verstrekken tegen gereduceerd tarief studieboeken bestellen bij de online boekenwinkel. Het Commissariaat dreigde daarom met een boete van maximaal 90.000 euro.

Plausibel

Nu lijkt de toezichthouder op dat besluit terug te komen. Volgens directeur Daniel Ropers van Bol.com was er sprake van een misverstand. "Als er een bestelling van een student binnenkomt, kijken we of die bestelling plausibel is. Een student die de toptien van fictieboeken bestelt, maakt weinig kans op een korting", aldus Ropers op maandag.

"Ongetwijfeld voldoet een klein percentage van de bestellingen voor studieboeken niet aan de regels, maar je moet de meerderheid van goedwillenden niet onder een kleine groep kwaadwillenden laten lijden. Een waterdichte controle is onmogelijk. Je moet hier pragmatisch in zijn. Anders krijgt niemand korting."

Ropers stelt dat hij geen moment heeft getwijfeld aan de goede afloop. "Desondanks was ik blij vanochtend te horen dat het Commissariaat nu ook deze mening is toegedaan, waarmee dit misverstand uit de lucht is. Ik vind het vervelend dat de schijn gewekt is dat wij onzorgvuldig of zelfs oneerlijk gehandeld zouden hebben. Daarvan is namelijk geen sprake."

Aanleiding voor de waarschuwing aan het adres van Bol.com was volgens de woordvoerder van het Commissariaat voor de Media een klacht van een concurrent van de online boekwinkel. De naam van dit bedrijf wil het Commissariaat niet bekendmaken.