"Tot 20% korting op je studieboeken", luidt de tekst op voorpagina van Bol.com. Die korting van 20 procent geldt alleen voor buitenlandse studieboeken. Wie Nederlandse studieboeken bestelt bij Bol.com kan maximaal 5 procent korting krijgen.

Bol.com maakt gebruik van de nieuwe wet op de vaste boekenprijs. Die maakt het boekhandels mogelijk om studenten een kleine korting te geven op de literatuur die ze voor hun studie nodig hebben.

De korting geldt echter alleen voor studenten die staan ingeschreven aan een hogeschool of universiteit. Bovendien kunnen studenten uitsluitend voorgeschreven boeken tegen gereduceerd tarief kopen, stelt het Commissariaat voor de Media.

Het Commissariaat wil dat Bol.com vanaf woensdag 24 augustus aan deze voorwaarden voldoet. Als Bol.com niet kan waarborgen dat de korting ten goede komt aan mensen die de boeken voor hun studie nodig hebben, dan legt het Commissariaat voor de Media een dwangsom op van tienduizend euro per dag met een maximum van negentigduizend euro.

Bol.com voelt er echter niets voor om aan de eis van het Commissariaat gehoor te geven. "Bol.com houdt zich aan alle regels. Wij zijn ervan overtuigd dat we hier door een gesprek met het Commissariaat en het ministerie van Onderwijs uit zullen komen", zegt Daniel Ropers van Bol.com. "Wij gaan gewoon door met de kortingsregeling."

Plausibel

"Als er een bestelling van een student binnenkomt, kijken we of die bestelling plausibel is. Een student die de toptien van fictieboeken bestelt, maakt weinig kans op een korting", aldus Ropers.

"Ongetwijfeld voldoet een klein percentage van de bestellingen voor studieboeken niet aan de regels, maar je moet de meerderheid van goedwillenden niet onder een kleine groep kwaadwillenden laten lijden. Een waterdichte controle is onmogelijk. Je moet hier pragmatisch in zijn. Anders krijgt niemand korting."

Ropers vermoedt dat een concurrent bij het Commissariaat voor de Media aan de bel heeft getrokken. "Die heeft een frauduleuze bestelling bij ons gedaan en vervolgens het Commissariaat getipt."

Bol.com hoopt via het Commissariaat te achterhalen welke boekhandel de frauduleuze bestelling heeft gedaan. "Wij zullen het Commissariaat vragen om het bewijsmateriaal over te dragen. Vervolgens kan de betreffende boekwinkel een rechtszaak verwachten. Ze hebben zich immers schuldig gemaakt aan het invullen van valse gegevens, en ons zo op frauduleuze wijze gedupeerd."