De bonden stelden een week geleden een ultimatum dat afgelopen dinsdagavond om zes uur afliep. De bonden eisen een minimale loonsverhoging van 3,5 procent, terwijl Atos bereid is minimaal 2 procent te bieden. Voor de bonden vormt deze loonsverhoging het grootste struikelblok in de voortdurende cao-kwestie.

De bonden gingen niet in op verzoeningspogingen van Atos. Juist omdat de minimumloonsverhoging nog steeds onbespreekbaar bleek in de ogen van CNV, FNV, De Unie en Qlix IT.

Late reactie

Ook de poging die Atos afgelopen vrijdag deed werd van de hand gewezen. Volgens Harrie de Vaan van CNV Bondgenoten verschilde dit tweede voorstel niet genoeg van het eerste voorstel eerder deze maand. "We hebben tien maart ook een brief gehad waar eigenlijk vrijwel hetzelfde in staat. Waarin te lezen valt dat ze niks willen doen met het loon", zet De Vaan uiteen. "Er is dus eigenlijk weinig veranderd en dat verbaast ons natuurlijk wel."

Een woordvoerster van Atos Origin liet desgevraagd dinsdagmiddag weten dat er nog gewacht werd op een reactie van de bonden. Dat antwoord werd rond half vier opgesteld en bleek negatief. De Vaan vindt de reactie niet te laat. Volgens hem werd het verzoek rond de tafel te gaan zitten op de twintigste verstuurd en wordt er op goede vrijdag en tijdens Pasen niet gewerkt.

Bovendien was er 'tijd nodig om na te denken en de strategie te bepalen'. "We kunnen niet binnen vijf minuten antwoorden", aldus De Vaan.

Actie

Ondertussen werd er wel nagedacht over te ondernemen acties. Die houden in dat er woensdag en donderdag in respectievelijk Groningen en Eindhoven lunchbijeenkomsten worden georganiseerd. "Dat betekent dat werknemers uitgenodigd worden om bij ons de lunch te nuttigen om daarmee een signaal af te geven richting de werkgever." Daarmee willen de bonden het bedrijf laten merken dat het de werknemers menens is.

Verdergaande acties worden niet uitgesloten.