De Duitse Tweede Kamer heeft vrijdagochtend een wet aangenomen die uitgevers het exclusieve recht geeft hun content te publiceren en te exploiteren. Het voorstel was bedoeld om Google te dwingen tot het betalen van licenties voor het indexeren en weergeven van nieuws en artikelen. Maar de wet is inclusief een cruciaal amendement dat eerder deze week werd ingeschoten en alsnog het citaatrecht enige ruimte geeft, meldt onder meer Die Welt. Een uitzondering op het exclusieve publicatierecht is namelijk het openbaren van “enkele woorden of zeer kleine stukjes tekst".

Wet schadelijk voor innovatie

Daarmee lijkt Google niet langer kop van Jut, maar het betekent wel problemen voor aggregatiediensten als Pocket, FlipBoard, Zite en Instapaper. Google is dan ook enigszins opgelucht: “Met de stemming van vandaag is de uitbreiding van het auteursrecht in z'n meest schadelijk vorm gestopt. Het is echter beter voor Duitsland als er geen wetgeving zou zijn, want het bedreigt de innovatie, vooral voor start-ups. Het is bovendien overbodig, want uitgevers en internetbedrijven kunnen samen innoveren, zoals Google in veel landen gedaan heeft," aldus het concern in een verklaring.

Ook de Duitse uitgevers tonen zich tevreden dat de Bondsdag het “juridische vacuüm" op het internet heeft afgesloten. “Al houdt de goedgekeurde tekst geen rekening met alle ideeën van uitgevers, is het een belangrijk element van een eerlijk juridisch kader voor de digitale wereld." De wet moet nog wel worden goedgekeurd door de Bondsraad.

Schikking in Frankrijk en België

Google heeft de afgelopen maanden fel campagne gevoerd in Duitsland tegen de wet. In buurland Frankrijk is een vergelijkbaar plan geannuleerd nadat Google beloofde Franse uitgevers te steunen met een fonds van 60 miljoen euro. Eerder trof Google een schikking met Waalse kranten.