Het linkse MoveOn.org, het rechtse gezelschap van vuurwapenbezitters van Amerika, bibliotheekverenigingen en religieuze leiders vormen slechts een kleine greep uit de vergaarbak van organisaties die de strijd aanbinden met Amerikaanse telecombedrijven.

De verenigde organisaties, die op steun kunnen rekenen van onder andere Google en Microsoft, zijn bang dat telecombedrijven eigen portalsites gaan bevoordelen en verkeer naar andere websites zullen vertragen of alleen op betaling mogelijk maken.

Bandbreedte-belasting

Recentelijk hebben providers AT&T, Verizon Communication en Bellsouth geklaagd over de belasting die grote internetbedrijven als Google vormen voor hun dataverkeer. Ze willen dat dergelijke bedrijven betalen voor die druk op de bandbreedte. Verizon besloot om slechts 20 procent van haar netwerk beschikbaar te stellen voor internetverkeer en de resterende 80 procent te gebruiken voor de eigen televisiediensten. In Nederland kondigde KPN in maart aan te spelen met de gedachte om bedrijven als Google, Yahoo en Microsoft kosten in rekening te brengen voor al het dataverkeer dat websites van die bedrijven genereren.

Belangengroeperingen als het gezelschap van vuurwapenbezitters van Amerika vrezen dat de telecombedrijven oproepen aan burgers om contact op te nemen met beleidsbepalers zullen uitstellen of blokkeren. Google is bang dat internetters belemmerd zullen worden in het bezoeken van de populaire zoekmachine, ten gunste van de eigen websites van de isp's.

'Net neutrality'

Serviceproviders zien steeds meer mogelijkheden voor productdifferentiatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een 'fast lane' die surfers tegen een meerprijs een snellere verbinding naar bepaalde sites biedt. AT&T stelt dat het de toegang tot legale websites niet zal 'blokkeren, bemoeilijken of beperken' en niet zal tornen aan de gebruikerservaring met betrekking tot surfen op internet.

Desalniettemin vrezen de talloze groeperingen binnen de SavetheInternet-coalitie dat het aannemen van het wetsvoorstel zal leiden tot het einde van de zogeheten 'net neutrality', het vrije universele verkeer waarbij internetters voor een vaste abonnementsprijs alle websites ter wereld kunnen bezoeken.

De coalitie benadert alle leden van het Amerikaanse congres met het verzoek om de bestaande vrijheid te waarborgen in een nieuwe wet. Het congres bespreekt dinsdag en woensdag juist een wetsvoorstel dat die internetneutraliteit mogelijk bedreigt. Daarnaast zijn er inmiddels 200.000 handtekeningen verzameld ter ondersteuning van de actie voor het behoud van 'net neutrality'.