ISS vindt dat Nadella, die in het totale afgelopen fiscale jaar volgens de beleggersadviseurs in totaal liefst 90,8 miljoen dollar ontving, inmiddels genoeg compensatie heeft ontvangen.

Microsoft vindt van niet. In een reactie schrijft bestuursvoorzitter John Thompson dat de regeling "onze CEO motiveert om duurzame aandeelhouderswaarde te creëren door te delen in winst en het opbouwen van eigenaarschap in het bedrijf komende zeven jaar". Begin december wordt in een aandeelhoudersvergadering over het riante pakket gestemd.

'Teveel ruimte voor verkoop'

ISS waarschuwt dat Nadella onder de huidige regeling komende zeven jaar mogelijk een kwart van zijn aandelen al voortijdig van de hand kan doen als Microsoft zijn doelstellingen niet behaalt. Of Nadella überhaupt het totale resterende bonuspakket van 65 miljoen dollar ontvangt, hangt trouwens wel af van het presteren van het bedrijf.

Nadella krijgt namelijk 59,2 miljoen dollar in aandelen die pas in 2019 vrij zullen komen als Microsoft het op de beurs beter doet dan 60 procent van de S&P-500-bedrijven. Als Microsoft het beter doet dan 80 procent van die bedrijven loopt de totale bonus op tot 88,8 miljoen dollar.

Het reguliere salaris van Satya Nadella bedraagt, inclusief bonussen, 13,2 miljoen euro. Collega CEO's als Yahoo's Marrissa Meyer (18,3 miljoen euro), LinkedIns Jeff Weiner (21 miljoen euro) en Apple's Tim Cook (54,4 miljoen euro) ligt aanmerkelijk hoger.

Satya Nadella werd in februari dit jaar aangesteld als opvolger van vertrekkend topman Steve Ballmer. ISS merkt op dat Nadella, in tegenstelling tot Ballmer en oprichter Gates, eerder nooit veel aandelen van het bedrijf in bezit heeft gehad.