Op 4 augustus is het in Capelle aan den IJssel gevestigde Boober Nederland B.V. failliet verklaard, zo is te zien op Faillisementen.com. De Peer-to-peer Investeerders Vereniging Nederland (PIVN) probeert de nog bestaande rekeningen onder te brengen in de Stichting Boober Afwikkeling Gebruikersovereenkomsten. Daar kunnen de nog lopende leningen worden ondergebracht, zodat de afwikkeling van deze leningen kan worden voortgezet en afgerond.

PIVN-woordvoerder en oprichter van Booberwatch.nl Richard van den Toorn zegt dat een faillissementsconstructie altijd al de bedoeling was. "Maar helaas zijn we er niet in geslaagd om voor het faillissement op 4 augustus de administratie van Boober over te nemen. De onderhandelingen daarover liepen nogal stroef met de aandeelhouders, die het faillissement hebben aangevraagd. Maar we hebben goede hoop dat gedupeerden toch hun geld terugkrijgen. We hebben contact met de curator om toch tot een goede afwikkeling te komen."

Geen tweede Boober

Mocht de Stichting Boober Afwikkeling Gebruikersovereenkomsten het beheer van de nog actieve leningen overnemen, dan zullen de huidige uitleners hun geld zo snel mogelijk terugkrijgen. Van den Toorn: "De stichting zal natuurlijk geen nieuwe leningen faciliteren. Het wordt geen tweede Boober."

In juni trok de vereniging PIVN aan de bel. Ongeveer 1.200 mensen hebben in totaal 1,65 miljoen euro uitgeleend. Omdat Boober.nl sinds maart dit jaar uit de lucht is, kunnen leners die willen aflossen dit momenteel niet doen. De PIVN adviseert leners om voorlopig niet hun aflossingen handmatig over te boeken, omdat onduidelijk is wat er met dit geld gaat gebeuren. Daarnaast is het voor investeerders van belang om zich aan te sluiten bij de PIVN.

Boober.it

Waar de leiding van Boober is, is Van den Toorn een raadsel. Sinds maart 2009 is er niemand meer in dienst bij het bedrijf en wordt er niet meer gereageerd op mails en telefoontjes.

Italiaanse media melden dat ook de Italiaanse site Boober.it sinds kort gesloten is voor nieuwe leden. Boober Italië is eind 2008 volledig overgenomen door Centax. Sindsdien zou er geen relatie meer zijn tussen Boober Italië en Boober Nederland.

Betalingsachterstanden

Boober ging in februari 2007 van start als online marktplaats voor sparen en lenen. De site moest in augustus 2007 van de rechter stoppen totdat het een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten kreeg. Daarna kwam de site in de problemen door betalingsachterstanden.