Boober, die het zogenaamde peer2peer lenen in Nederland introduceerde, heeft ontheffing van de Nederlandsche Bank gekregen om haar activiteiten voort te zetten. Dat meldt ondermeer de Volkskrant.

Eind augustus had toezichthouder AFM al bepaald dat Boober, zij het onder voorwaarden, mocht doorgaan. Aanbieders op de website hebben geen vergunning nodig als zij niet meer dan honderd kredieten verstrekken en de totale omvang van de leningen niet hoger is dan veertigduizend euro. Kredieten mogen ook niet worden verstrekt vanuit een onderneming.

Eerder daarvoor lagen Boober en de AFM juridisch met elkaar overhoop, resulterend in een gang naar de bestuursrechter. Die bevroor de activiteiten van Boober, totdat de AFM met een nieuw besluit kwam. Uiteindelijk heeft de site drie weken geen nieuwe bemiddelingen kunnen uitvoeren.

Bij p2p-lenen staan lener en uitlener rechtstreeks met elkaar in contact. Incassobetalingen gaan echter wel via de bemiddelaar, die dus vaak gedurende korte tijd geld op een rekening heeft staan voordat dit wordt doorgesluisd. Voor die constructie is een ontheffing van DNB nodig.

Directeur Guus Drijver van Boober is uiteraard blij met het besluit: "Zonder goedkeuring van de DNB hadden we ons businessmodel moeten aanpassen." De site heeft momenteel bijna zevenduizend deelnemers en zo'n 1,6 miljoen euro aan leningen uitstaan.