De AFM heeft besloten Boober toch toe te staan als bemiddelaar in kredieten, meldde het bedrijf woensdagmiddag. Particulieren die op de site als uitlener actief zijn, hoeven geen vergunning te hebben. Wel moeten de exacte voorwaarden aan de uitleners en het toezicht op de bescherming van leners nog worden uitgewerkt tussen Boober en de AFM.

Boober-directeur Guus Drijver zegt dat de site binnenkort weer doorgaat met het bieden van het 'peer-to-peer-lenen'. "We kunnen waarschijnlijk binnen enkele dagen weer open." Boober moest vorige week donderdag op last van de bestuursrechter stoppen met het verlenen van kredieten, omdat het niet beschikte over de benodigde vergunning.

Constructie

Duidelijk is dat bedrijven zich niet als uitlener op Boober.nl mogen melden als ze geen AFM-vergunning hebben. Particulieren hoeven die vergunning niet te hebben. De online marktplaats voor leningen is zelf inmiddels ondergebracht bij een financiële instelling die ook over een collectieve AFM-vergunning beschikt. Die constructie is nu toegestaan, bevestigt AFM-woordvoerster Drea Berghorst.

Beide partijen praten nog wel over hoe om te gaan met de particuliere uitleners en leners. "De gesprekken daarover zijn nu erg constructief", aldus Drijver. De site hanteerde tot voor kort zelf een maximumbedrag van 39 duizend euro per uitlener. Maar de hoogte van dat bedrag moet nog door de AFM worden bepaald. 'Boober is geen aanbieder, maar bemiddelaar en dat moet vertaald worden naar de 'geest van de wet',' aldus AFM-woordvoerster Berghorst.

Conflict

Boober en de AFM waren met elkaar in conflict geraakt toen de toezichthouder eerder deze maand stelde dat Boober.nl wel degelijk een vergunning van de toezichthouder nodig had. Tegen dat besluit ging de site vergeefs in beroep. Vervolgens ging Boober via een andere financiële instelling, waarvan het de naam nog altijd niet wil noemen, opereren.

Twee buitenlandse p2p-leensites, het Amerikaanse Prosper en het Britse Zopa, beschikken ook over vergunningen van toezichthouders.