Dat bleek tijdens het debat over de omstreden ict-aanbesteding in de Tweede Kamer donderdag. Volgens Arda Gerkens van de SP is het traject van de aanbesteding buitengewoon risicovol. Zij stelt in een motie voor om de aanbesteding op te knippen in kleinere gedeelten te knippen, waardoor er geen "big bang" nodig is.

Voor Mei Li Vos van de PvdA is dat een slecht idee en zij stelt dat "het goed is dat we nu zeven departementen hebben die willen nadenken over open standaarden en open source."

Volgens Gerkens is het ook onduidelijk of de kosten goed in kaart zijn gebracht. Zij wijst erop dat een overstap op Windows Vista, de meest waarschijnlijke uitkomst van de aanbesteding, ook betekent dat er nieuwe hardware nodig is.

Regen van moties

Ook het VVD-kamerlid Charlie Aptroot maakt zich zorgen en vraagt in een motie de hele aanbesteding nog eens te overwegen en daarop binnen een week terug te komen. Hij betwijfelt namelijk of het mogelijk is om zeven departementen op de nieuwe desktop over te zetten en ondertussen geen aandacht te hebben voor de serversystemen.

"Ik denk niet dat het zo werkt", interrumpeert Mei Li Vos, kamerlid voor de PvdA. Juist in het kader van Valentijnsdag zegt de politica gelukkig te zijn dat zeven departementen met elkaar een relatie willen aangaan.

Vos stelt verder niet te kunnen concluderen uit de kritische contra-expertise dat de aanbesteding in strijd zou zijn met het actieplan van Staatssecretaris Heemskerk. "Ik kan het aanbestedingsdocument niet helemaal overzien", bekent ze. Maar voor haar is er geen reden waarom het project niet op tijd af zou komen of niet zou lukken.

Voor Mei Li Vos is het debat wel reden om twee moties in te dienen. In de eerste motie vraagt Vos om de wensen van open standaarden om te zetten naar harde eisen binnen de aanbesteding. In de tweede motie roept het kamerlid het Kabinet op om zich bij het kopen van de servers in de toekomst zich aan het plan Heemskerk te houden. Die motie trok ze later in.

Ook het PVV-kamerlid Brinkman is kritisch en verzoekt de regering in een motie om helder stappenplan neer te leggen voor dit soort migraties. Ook wil de partij het liefst dat er een enkele minister is, die de verantwoordelijkheid voor deze reorganisatie neemt. Charlie Aptroot wijst er daarbij ook dat inmiddels de halve rijksoverheid bij deze desktop is betrokken.

Hoofd op het hakblok

De Minister van Financi├źn denkt dat het op dit moment er voldoende rekening is gehouden met open standaarden en benadrukt dat de aanbesteding al is opgeknipt in kleinere gedeelten. Volgens hem is het project dan ook geen debacle in wording.

Wouter Bos is zo stellig in zijn overtuiging dat hij op de vraag van Gerkens of hij "het hoofd op het hakblok wil leggen als het misgaat" bevestigend beantwoord. Later zou staatssecretaris Heemskerk hetzelfde risico aangaan op een vraag van Aptroot.

Aanstichter van de hele beweging naar open standaarden en open source, Kees Vendrik, toont zich emotioneel over het onderwerp. "Dit gaat over een groot project met uitstraling naar de hele overheid. We vinden open standaarden belangrijk, maar als het puntje bij paaltje doen we er niets aan", fulmineert hij.

Bos: GOUD komt er

Of er vertraging in de aanbesteding gaat komen is nog onduidelijk, totdat er gestemd is over de moties. Dat zal later vanavond gebeuren. Maar in een korte reactie na het debat zegt Wouter Bos tegenover Webwereld dat de overheidsdesktop er zeker komt. Hij is er stellig van overtuigd dat het goed gaat komen met het project en met het toepassen van open standaarden.

Update: Tijdens de stemming 's avonds werden de moties van Gerkens en Brinkman verworpen. De moties van Vos en Aptroot konden wel op een kamermeerderheid rekenen.