Er zijn al meer bots dan mensen online, weet Wired. In ieder geval bestaat 56 procent van het webverkeer uit automatische processen en niet uit menselijke surfers. Dat zijn overigens niet alleen spambots, tweetbots, zombies en ander gespuis, maar ook crawlers van zoekmachines, scrapende datajournalisten en andere 'goedaardige' bots. Malafide bots vormen samen 20 procent van het online verkeer.

'Volgers' weg; account verwijderd

Deze bots zijn in opkomst. Het malafide botverkeer is toegenomen met 10 procentpunten ten opzichte van vorig jaar. Sociale media bestrijden de bots regelmatig, zoals momenteel Instagram.

Overigens doen ze dat niet omdat ze gebruikers willen behoeden voor die irritante autotweets, maar omdat bots een directe bedreiging zijn voor het verdienmodel. Adverteerders die denken 'echte' volgers te bereiken, smijten hun reclames tegen een paar regels code en daar worden ze niet blij van.

Gebruikers zijn iets minder blij, omdat ze opeens volgers bloeden. Dat dit allemaal bots zijn, maakt voor het beeld natuurlijk niet uit. 'Zanger' Justin Bieber verloor zo in één klap 3,5 miljoen volgers op Instagram, maar hij kan dat hebben. Rapper Mase ging van 1,6 miljoen volgers naar 100.000 en besloot maar meteen zijn account op te heffen.

Kleine moeite, groot plezier

Maar de bots lijken de strijd te winnen, aldus het WC-eend-commentaar van bot-bestrijder Distil Networks tegenover Wired. Het is steeds gemakkelijker om een botje op te zetten en met weinig investering halen spammers een vrij hoog rendement. Dus logischerwijs is dit een trend die zich nog wel even voort gaat zetten.