De iPhone-bezitters kunnen zich aansluiten bij de zogeheten class action-rechtszaak, die bij de districtsrechtbank in Sacramento is aangespannen. Zij beschuldigen Apple en AT&T van het overtreden van zes regels en wetten.

Zo zou Apple door wijzigingen aan de iPhone te blokkeren concurrenten weerhouden om een graantje mee te pikken van de omzet die Apple en AT&T krijg van iPhone-gebruikers. Ook wordt Apple beschuldigd van het tegenhouden van het gebruik van software van andere bedrijven en kunnen er alleen ringtones worden gebruikt die zijn gekocht in de iTunes Music Store.

Tot slot eisen de gebruikers dat elke overeenkomst tussen Apple en AT&T onwettig wordt verklaard en dat de bedrijven wordt verboden om in de toekomst opnieuw soortgelijke overeenkomsten te sluiten.

Voor deze illegale handelswijze eisen de gebruikers 2,6 miljard dollar (ruim 1,8 miljard euro) schadevergoeding. Het is niet bekend hoeveel gebruikers zich al bij de zaak hebben aangesloten.

De onvrede bij iPhone-gebruikers werd vooral veroorzaakt door een firmware-update die Apple onlangs uitbracht. De update voor versie 1.1.1 voegde niet alleen enkele nieuwe functies toe aan de mobiele telefoon, ook werden gehackte iPhones door de update onbruikbaar gemaakt.

Het is overigens niet de eerste iPhone-rechtszaak waar Apple en AT&T mee worden geconfronteerd. Vorige week ging in Californië ook al een class action-rechtszaak van start.