De 24-jarige Dongmei Li uit de New Yorkse wijk Queens diende op 24 september haar aanklacht in, zo meldt AppleInsider. Zij beschuldigt Apple en AT&T van 'prijsdiscriminatie', het verkopen onder de marktwaarde, discriminatie in ' geld terug'-acties, misleiding en andere overtredingen die verband houden met de prijsdaling die Apple op 5 september aankondigde

De prijs van de iPhone daalde begin september van 649 tot 399 dollar. De prijsdaling werd verwelkomd door veel mensen die geïnteresseerd waren in de Iphone. Met name de fans die eind juni al uren of soms dagen in de rij stonden voor een iPhone, waren minder blij met het nieuws.

Onder hen ook Dongmei Li die eind juni alleen nog een 4GB-iPhone kon bemachtigen, omdat de 8GB-modellen op waren. In de aanklacht staat dat Li samen met duizenden anderen het slachtoffer is van 'prijsdiscriminatie'. Li kan haar iPhone immers niet doorverkopen met dezelfde winst als anderen die hun exemplaar na de prijsdaling aanschaften. Bovendien heeft Apple bij de bekendmaking van de prijsdaling ook laten weten de productie van de 4GB-versie te staken.

Waardebon

De eiser is bovendien boos omdat ze na de aangekondigde prijsdaling slechts een waardebon van 100 dollar kreeg voor de Apple-store, terwijl mensen die hun iPhone in de twee weken voorafgaand aan de prijsdaling kochten, het volledige prijsverschil van 200 dollar in waardebonnen kregen uitgekeerd van Apple.

Dongmei Li heeft in de acht pagina's tellende aanklacht ook een grafiek opgenomen, waarin te zien is dat het aandeel Apple in waarde steeg tussen de introductie en de prijsdaling van de Iphone. Dus, redeneert Li, was er geen goede reden voor de prijsdaling.

Li eist in de aanklacht één miljoen dollar aan compensatie voor geleden schade, een tijdens de rechtszaak vast te stellen boete en een vergoeding van de kosten van de rechtszaak.