In totaal doen 24 ex-Vobis franchisenemers, verspreid over heel Nederland, mee. Volgens ViComputers komt hiermee een eind aan de jarenlange ontevredenheid over de prestaties van hun vroegere franchisegever, Vobis Microcomputer. De winkeliers hebben op 15 april via een juridische procedure hun contract met Vobis opgezegd. Hiermee zijn alle banden met de voormalige franchisegever annex leverancier gebroken. ViComputer gaat nu samenwerken met Paradigit Computers om de winkels te kunnen (blijven) vullen. Zo wordt de inkoopkracht gebundeld en kunnen kennis en visie worden gedeeld, aldus ViComputers.

Ruzie

Met de verzelfstandiging lijkt een einde te komen aan een flinke interne ruzie binnen Vobis. Begin maart kwam Vobis Microcomputer via een vijandige overname in handen van de man achter MyCom, Steven Bakker. De zelfstandige winkels voelden echter niets voor een nieuwe eigenaar en besloten zelfstandig door te gaan. "Bakker werd hierdoor eigenaar van een winkelketen zonder winkels. Hij heeft hierop zijn conclusies getrokken en is op zoek gegaan naar een nieuwe koper", zo verklaarde Dick Belema, toen woordvoerder van alle zelfstandige Vobis-winkels, destijds tegenover WebWereld. De nieuwe koper bleek een 'groep belanghebbenden', bestaande uit leveranciers en enkele privé-personen. Deze groep heeft toen Hans Gijsen als directeur van Vobis aangesteld. Saillant detail is dat Gijsen in het verleden ook al directeur van Vobis Nederland was. Hij moest opstappen na een `verschil van inzicht' met de zelfstandige winkeliers.

Raddraaiers

Gijsen zei eerder tegen WebWereld dat de soep niet zo heet wordt gegeten als deze wordt opgediend. Gijsen heeft dan ook altijd gesteld dat er uiteindelijk maar een paar winkels uit de keten zouden stappen. "Het gaat om drie of vier raddraaiers die alleen uit zijn op hun eigen belang. De rest hobbelt er wat achteraan en kiest eieren voor hun geld. Ze willen toch zekerheid. Bovendien: eenzijdig opzeggen kan helemaal niet", aldus Gijsen destijds.

Verwarring

Het aantal Vobis-winkels is door de afsplitsing flink uitgedund. Volgens de Vobis-website telt Vobis Nederland in totaal 31 winkels. Velen op dit lijstje komen echter ook voor op de lijst van ViComputers.