De Braziliaanse regering wil een nieuwe auteursrechtenwet invoeren en liet vorige maand publiek commentaar toe op de nieuwe wet. Op de laatste dag dat dit mogelijk was, 31 augustus, kwam er een reactie van een grote coalitie met consumentenorganisaties, artiesten maar ook academici binnen. Zij pleiten voor legalisering van file sharing en vragen om een eind van de oorlog tegen het kopiëren.

Fonds

De artiesten moeten als deze wet is ingegaan vergoed worden met behulp van een downloadtaks. Breedbandabonnementen moeten volgens het plan 3 Real (€1,35) per maand duurder worden. De providers storten deze extra kosten dan weer door in een fonds dat zorgt dat de artiesten hun deel krijgen. Het grote geld zouden artiesten dan moeten verdienen met exclusieve dingen als optredens.

Nadelig

Er klinkt ook kritiek op het plan. Hoewel platenmaatschappijen en rechtenorganisaties nog niet hebben gereageerd, zijn ook voorstanders van een liberale auteursrechtenwet niet onverdeeld blij. Zo zou volgens bloggers een wet met een downloadtaks nadelig zijn voor kleinere artiesten (omdat via een verdeelmodel bekende artiesten altijd meer krijgen). Ook zou het artiesten die creatieve manieren bedenken om geld te verdienen tegen werken. Mensen hebben de artiest immers al betaald.

Het is onbekend wanneer het Braziliaanse parlement zal beslissen over de wet en over wat hierin wordt opgenomen.