Tot ontzetting van stamhoofd Davi Kopenawa Yanomami is de domeinnaam Yanomami.com gekaapt door een vrouw uit Florida. Deze Mercedes Meier denkt veel geld te kunnen verdienen met de domeinnaam. Zij biedt de naam dan ook te koop aan voor 25.000 dollar.

Meier kwam op het idee Yanomami.com te registreren omdat er een Hollywood-film in de maak is over de primitieve Amazone-stam. Een bod van 18.000 dollar heeft zij al afgewezen. Meier denkt er niet over het domein over te dragen. "Als zij denken geld te kunnen verdienen met internet, dan zie ik niet in waarom ze niet voor de naam kunnen betalen", aldus de vrouw tegenover Reuters.

De junglebewoners kwamen er niet zelf achter dat Yanomami.com al vergeven is. Het was de non-profit organisatie Pro-Yanomami Commission die dat deed. Deze club wilde de naam registreren voor de stam, met het idee hier in de toekomst iets mee te doen. Te laat dus.

Ook de domeinen Yanomami.com.br (voor Brazili├ź), Yanomami.org en Yanomami.net zijn al vergeven. De uit 26.000 indianen bestaande stam rest dus weinig meer dan naar de WIPO (World Intellectual Property Organization) te stappen. Dit VN-orgaan doet bindende uitspraken over de rechten op domeinnamen.

De meest recente uitspraken van de WIPO hadden betrekking op Sade.com en Isabelle-Adjani.net. Respectievelijk zangeres Sade en actrice Isabelle Adjani werden in het gelijk gesteld: domeinkapers moeten de namen overdragen.