Partijen als SBS Broadcasting, Tele2, YouCa en KPN hebben zich tijdens een hoorzitting van telecomwaakhond Opta op donderdag hun steun voor het 'ontwerp marktanalysebesluit' voor de Nederlandse kabelmarkt uitgesproken. Dat blijkt uit een rondgang onder de betrokken partijen door Webwereld.

De Opta concludeerde eerder dit jaar dat er onvoldoende concurrentie is op de markt voor analoge televisie. De instantie stelt daarom voor om alternatieve aanbieders op de markt toe te laten. Bedrijven zoals YouCa en Tele2 zouden dan hun eigen televisiesignaal over het netwerk van de kabelexploitanten mogen verzenden - een situatie die vergelijkbaar is met de telefoniemarkt. Daarnaast moeten alternatieve aanbieders ook de mogelijkheid krijgen om digitale diensten te leveren, waarbij zij een eigen decoder leveren.

Commerciële omroepen tevreden

Vestra, een brancheorganisatie van commerciële omroepen, sprak tijdens de hoorzitting zijn steun uit voor de Opta-analyse. "Wij kunnen niet om de kabel en met name het analoge gedeelte daarvan heen", vertelt secretaris Pieter Arnold tegen Webwereld. "Er zijn geen alternatieve infrastructuren die ons dezelfde mogelijkheden bieden, en die situatie zal de komende 5 tot 10 jaar zo blijven."

Omdat UPC en Ziggo binnen hun eigen dekkingsgebied monopolist zijn, hebben de kabelmaatschappijen alle troeven in handen. Omroepen zijn afhankelijk van die maatschappijen om landelijke dekking te kunnen bieden. Landelijke dekking is voor hun essentieel om de advertentieinkomsten op peil te houden. De kabelmaatschappijen maken misbruik van die situatie doordat zij bijvoorbeeld weigeren om omroepen te betalen voor hun signaal. "Wij doen al het werk en de kabelmaatschappijen zeggen: 'Jullie kunnen toch niet zonder ons. Jullie hebben geld van reclames nodig'," zegt Eric Eljon, beleidswoordvoerder van SBS Broadcasting.

Eljon verwacht dat omroepen na het openbreken van de kabel een betere onderhandelingspositie krijgen. Daarbij gaat het niet alleen om een doorgiftevergoeding, maar ook om de introductie van nieuwe diensten. Zo hoopt hij dat HD-televisie, interactieve tv en video-on-demand sneller mogelijk zullen worden. "Kabelbedrijven kunnen nu eenzijdig bepalen wat de voorwaarden zijn", vertelt Eljon. "Als er meerdere aanbieders van tv zijn, dan kunnen we zeggen: Als partij A het niet wil doen, dan kunnen we bij partij B vragen."

Gemengde zegening

Voor KPN is het Opta-besluit een gemengde zegening. De telecomgigant probeert al lange tijd om een plekje op de kabel te veroveren. Maar nu Opta tot actie overgaat, is KPN als enige partij niet welkom. De toezichthouder vreest dat KPN minder in zijn eigen netwerk investeert wanneer het toegang krijgt tot de kabel. KPN-woordvoerder Stefan Simons noemt het Opta-standpunt 'tegenstrijdig'.

Tele2 en YouCa

Eerder deze week toonde Tele2 interesse in de kabelmarkt. Nieuwkomer YouCa had eerder dit jaar al zijn hoop op het openbreken van het kabelmonopolie gevestigd. YouCa verwacht een analoog abonnement te kunnen combineren met digitale uitbreidingen, waarbij de tarieven onder die van de kabelmaatschappijen zullen komen te liggen.

Harry Kramer, mede-oprichter van YouCa is tevreden over de hoorzitting. "Het is opvallend dat het gevoel van de partijen die daar zitten allemaal hetzelfde is. De Opta-analyse wordt breed gesteund en er is adhesie betuigd aan de voorgestelde maatregelen. Het belang daarvan wordt door iedereen onderstreept."

NLkabel tegen 'regulering van het verleden'

Branchevereniging NLkabel vertegenwoordigde tijdens de hoorzitting de kabelbedrijven. Rob van Esch, voorzitter van de organisatie, heeft eerder al kritiek geuit op het voorstel. Hij omschrijft zijn pleidooi van donderdag als een als 'duidelijker stellingname'.

De opkomst van digitale alternatieven maakt de analoge kabel in rap tempo overbodig, bepleit hij. Daarbij haalt Van Esch cijfers van onder meer Blauw Research aan, waaruit blijkt dat het marktaandeel van analoge televisie tot onder de 48 procent is gezakt. "Het valt op dat de Opta met maatregelen komt die betrekking hebben op een techniek die sterk aan het verouderen is: de analoge kabel", zegt Van Esch. "Om het verleden te gaan reguleren, dat is toch wel een beetje jammer."

Weinig nut

Daarnaast zet hij vraagtekens bij het nut van het opbreken van de markt. Volgens een voorzichtige schatting bedraagt de markt voor alternatieve kabelaanbieders slechts 2,8 miljoen euro per jaar. Daarmee zou een herhaling van de deregulering van de vaste telefoniemarkt dreigen. Daar heeft KPN nog altijd zo'n driekwart van de DSL-markt in handen en blijft de grootste onafhankelijke aanbieder steken op 5 procent marktaandeel.

Tijdens de hoorzitting van donderdag kregen marktpartijen de gelegenheid om mondeling op het voorstel van de Opta te reageren. Tot het einde van deze maand kunnen zij ook nog schriftelijk commentaar leveren, waarna de telecomtoezichthouder een besluit neemt. Indien het voorstel wordt uitgevoerd, kunnen consumenten naar verwachting vanaf begin volgend jaar bij een alternatieve kabelaanbieder terecht.