In Duitsland is ophef ontstaan over het instellen van datalimieten voor vast internet door Deutsche Telekom. Het concern kondigde vorige week aan dat, afhankelijk van het soort abonnement, vanaf 75GB de kraan bijna dicht gaat voor de rest van de maand: de bandbreedte wordt dan afgeknepen op 384 Kbit/s. Deze beperking geldt echter niet voor de eigen VoIP en IP-tv van Deutsche Telekom. Het concern benadrukt dat de datalimiet alleen ingaat voor nieuwe klanten. Bovendien zou het pas in 2016 overgaan tot het technisch daadwerkelijk effectueren van het nieuwe beleid.

René, mijn lieve afknijpertje!

Dit is desondanks tegen het zere been van veel klanten en internetactivisten. Een online petitie tegen de maatregel van Deutsche Telekom is al meer dan 143 duizend keer ondertekend. Daarnaast wordt het bedrijf en zijn baas, René Obermann, op allerlei manieren op de hak genomen, met onder andere fake advertenties voor Deutsche Telekom. In een ervan wordt Obermann te kijk gezet als “lief afknijpertje”, schrijft de Duitse zakenkrant Handelblatt. Obermann begint later dit jaar als ceo van Ziggo, het grootste kabelbedrijf van Nederland.

In Duitsland is netneutraliteit, het verbod op het discrimineren van internetdiensten en –protocollen, niet wettelijk vastgelegd. Duitsers kunnen dus alleen met hun voeten stemmen in dit geval. Nederland kent wel verplichte netneutraliteit, maar hier zou dit nieuwe beleid waarschijnlijk ook kunnen. Want netneutraliteit gaat sowieso niet over datalimieten. Het geldt alleen voor ‘internettoegangsdiensten’ en niet voor aparte, ‘dedicated’ of 'managed' IP-diensten. Dat constateert ook ict-jurist Arnoud Engelfriet.

Mogelijk in Nederland?

Maar door de directe concurrentie van die aparte IP-tv en VoIP-diensten van Deutsche Telekom met bijvoorbeeld Netflix of Skype, ontstaat er toch een dubieuze situatie. “Je kunt betogen dat dit effectief hetzelfde is als concurrerende internetdiensten benadelen”, aldus Engelfriet in een reactie. "Hier zou een rechter zich over moeten uitlaten."

Ook Ot van Daalen van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom vraagt zich hardop af of dit in Nederland zou kunnen. “Op het eerste gezicht lijkt het niet strijdig met de wet. Maar de crux zit hem of je die dedicated diensten ook kunt afnemen zónder algemene internettoegangsdienst. Is dat niet het geval, dan is het wat mij betreft onderdeel van het internet en mag je niet discrimineren.”

Deutsche Telekom biedt wel losse telefoniediensten aan, maar het IP-tv pakket is altijd in combinatie met een internetabonnement.