Dit is een van de conclusies uit het onderzoek dat WebWereld naar de breedbandmarkt (kabel en adsl) deed. In vergelijking met het eerdere onderzoek in september 2003 is er veel veranderd. Bij sommige aanbieders is de aan de snelheid gerelateerde prijs maar liefst gehalveerd. In september vorig jaar kostte het duurste pakket bij XS4ALL via KPN bijvoorbeeld nog 0,50 euro per Kbps, nu is dat gedaald tot 0,24 euro per Kbps. Bij de isp's die zaken doen met BBned zijn de verschillen tussen september 2003 en februari 2004 marginaal. KPN heeft de kloof met BBned dan ook goeddeels gedicht. Bij de goedkopere pakketten heeft kabelaar @Home de minst goede aanbiedingen. Dit onderzoek lijkt de klachten van @Home-klanten dat het hoog tijd is voor een snelheidsverhoging dan ook te staven. Uiteraard gaat het bij de berekening om theoretische snelheden. Echter, ook bij de effectieve snelheden komt @Home niet goed uit de bus, zo blijkt uit het onderzoek dat WebWereld in samenwerking met iPing verrichtte naar de effectieve snelheden van de verschillende pakketten.

`Gratis'

Net als vijf maanden geleden komt Tiscali goed uit de verf. Deze provider, die gebruikmaakt van een eigen netwerk (het voormalige BabyXL), heeft in alle segmenten waarin het actief is de beste aanbieding. De aan de snelheid gerelateerde prijs is echter niet de enige factor waar consumenten op letten. Voor de een zal een gratis helpdesk (zoals bij Demon) zwaar wegen, bij de ander zal dat wellicht een gratis spamfilter zijn (zoals bij Multikabel). Een waarschuwing is op de plaats voor `gratis internet' van Zon. Vanwege de totaal afwijkende prijsstructuur is dit pakket niet in het overzicht meegenomen. De gebruiker betaalt hierbij weliswaar geen vaste maandprijs, maar rekent per tik af. Een snelle rekensom leert dat wie elke dag een kwartier gebruikmaakt van Zon ADSL Gratis, op maandbasis tussen de twintig en dertig euro kwijt is, afhankelijk van het tijdstip van internetten.

Effectieve tijden

Alle providers communiceren met hun klanten uiteraard de theoretische download- en uploadsnelheden. In samenwerking met iPing onderzocht WebWereld wat nu eigenlijk de effectieve snelheden zijn. Het allersnelst blijkt TweakDSL Ultra te zijn. Dit abonnement, via het netwerk van BBned, biedt in theorie een maximale download van 8192 Kbps. In de praktijk blijft hier gemiddeld 5183 Kbps van over. Bij XS4ALL (ook via BBned) is dit nog `slechts' 3562 Kbps.

Helpdesk

De kwaliteit van de helpdesk tot slot is niet onbelangrijk bij de keuze van een bepaalde provider. Dure helpdesken met lange wachttijden leiden doorgaans tot grote frustraties. Er blijken grote verschillen te zijn in de waardering van de verschillende helpdesken. Uit een steekproef van iPing komt XS4ALL naar voren als beste helpdesk, gevolgd door Demon en HCCNet. De meeste hulpdiensten scoren echter een onvoldoende. Meer informatie over het onderzoek is te lezen in de bijlage.