Volgens het World Broadband Statistics Report opgesteld door het Britse onderzoeksbureau Pointtopic over het derde kwartaal van 2006, komt Nederland hiermee slechts op de negende plaats wereldwijd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte dinsdag een rapport openbaar, waarin vermeld staat dat Nederland qua breedbanddekking per honderd inwoners achter Denemarken koploper is. In het rapport van Pointtopic staat Denemarken in die statistieken wel bovenaan. Nederland staat volgens Pointtopic echter op de vierde plaats en moet niet alleen Denemarken, maar ook IJsland en Zuid-Korea voor zich laten.

Uit de cijfers van het CBS bleek dat Finland en Zweden respectievelijk op plaats vier en vijf stonden. In het Pointtopic onderzoek staat Zweden op plaats vijf en Finland slechts op plaats negen.

Wat betreft de breedbandverbindingen per huishoudens blijven, in het rapport van Pointtopic, zowel Nederland als Denemarken ver achter op landen als Zuid-Korea en Hong Kong. Zuid-Korea is koploper met 92,7 procent en op de tweede plaats staat Hong Kong met ongeveer 85 procent. Denemarken staat op de achtste plek net voor Nederland.

De derde plaats is voor IJsland (circa 83 procent), die in dit onderzoek qua breedbanddekking per 100 inwoners op de tweede plaats staat. De vierde plaats is voor Monaco (circa 79 procent) en de vijfde plaats is voor Israël (circa 72 procent). Zowel Monaco als Israël komen echter niet voor in de toptien breedbanddekking per honderd inwoners. Overigens is IJsland in de cijfers van het CBS niet terug te vinden.

Volgens Dirk van der Woude, die zich bij de gemeente Amsterdam bezig houdt met het glasvezelproject Citynet, is een denkbare, maar niet onderzochte verklaring voor de lage score van Nederland wellicht dat veel gezinnen met kleine kinderen een breedbandaansluiting hebben, maar 33 procent van de kleinere of oudere huishoudens überhaupt niet. "Dat zou betekenen dat ons land nog een stevige breedband-tweedeling kent", aldus Van der Woude.