Honderdduizenden computers weigerden op 26 april op te starten. Op de dertiende gedenkdag van de kernramp in het Russische Tsjernobyl werd CIH 1.2 actief. Harde schijven bleken plots leeg, de BIOS van computers was ineens overschreven en in enkele gevallen maakte het gemene virus het moederbord van de pc onbruikbaar. Kenners hebben berekend dat CIH 1.2 schadelijker is geweest dan het Melissa-virus van vorige maand.

Chen Ing-hau zou vorig jaar een reprimande van zijn universiteit hebben gekregen wegens het maken van het virus, dat de initialen van de maker draagt als naam. Op de universiteit werden enkele computers geïnfecteerd. De zaak werd binnenshuis afgehandeld, daardoor kon het CIH-virus zich toch verspreiden.

Chen Ing-hau maakte het virus om wraak te nemen op de 'incompetente' makers van antivirus programma's. De Taiwanees is een spelletjesfreak en haalde regelmatig spelletjes van het net. Zo werd ook hij vaak slachtoffer van virussen, terwijl hij toch een virusscanner draaide.

De autoriteiten in Taiwan onderzoeken nog wat zij Chen Ing-hau ten laste kunnen leggen. Op het opzettelijk verspreiden van een computervirus staat in Taiwan een maximum gevangenisstraf van drie jaar. Chen heeft inmiddels zijn verontschuldigingen aangeboden. Hij zei nooit te hebben gedacht dat het virus zo massaal zou toeslaan.

In Nederland werden onder meer IT's Electric, het Brabants Nieuwsblad en vele consumenten getroffen door het virus. CIH 1.2 vindt zijn weg naar computers via illegale cd-roms. In Azië en het Midden Oosten is illegale software een ware plaag, een verklaring voor het grote aantal slachtoffers daar. (Zie nieuws van 28 april)

Een Informaticastudent uit Bangladesh, een land dat zwaar getroffen werd door het virus, zegt hét medicijn te hebben gevonden voor geïnfecteerde computers. Zijn programma - mrecover - zou in enkele minuten een aangetaste harde schijf kunnen herstellen, terwijl andere programma's er een uur of langer over doen. De student is van plan zijn uitvinding op internet te zetten.

De nieuwste versies van bekende antivirus programma's als Norton AntiVirus en McAfee kunnen CIH 1.2 en varianten daarvan opsporen en vernietigen.