Brein haalde deze week vier Bittorrentsites uit de lucht: expoto.org, dreamplace.org, avalon-torrents.com en mystery-torrents.nl. Deze sites zouden gezamenlijk ongeveer 23.000 gebruikers hebben. "Er is nog wat kleiner gruis te vegen, maar alle grotere Nederlandstalige sites zijn nu gestaakt", stelt Tim Kuik, directeur van stichting Brein.

Vorige week werd de site extremepowertorrents.nl nog gesloten op last van Brein. De site werd kort daarop bij een andere provider voortgezet onder de naam expoto.org. Na een sommatie van Brein heeft ook die provider de site op zwart gezet.

Sinds eind vorig jaar heeft Brein 110 Bittorrentsites met in totaal ongeveer 1,5 miljoen gebruikers afgesloten. Daarbij krijgt de stichting in veel gevallen hulp van de providers.

"Indien een illegale site niet bereikt kan worden of antwoord uitblijft, eist Brein van de hostingprovider afsluiting van de site en afgifte van de naam, adres, woonplaats (naw) van de sitehouder", aldus Kuik. De houder of beheerder van de site wordt door Brein aansprakelijk gesteld voor massale inbreuk op auteursrechten.