Dat laat de stichting weten op zijn website in een reactie op het aangekondigde downloadverbod dat het kabinet wil invoeren. Het downloadverbod is onderdeel van een hervorming van het auteursrechtenstelsel. Dat wordt in vier fases ingevoerd, waarbij het downloadverbod wordt ingevoerd voordat de industrie wordt gestimuleerd om goede legale alternatieven te hebben die de illegale opties overbodig moeten maken, zo bleek dinsdag.

'Verbieden noodzakelijk'

Brein vindt dit een goede ontwikkeling. "Het is voor de groei en ontwikkeling van legaal aanbod noodzakelijk dat de illegale concurrentie afgesloten kan worden", aldus de stichting. Het gaat ze vooral om websites die zonder toestemming muziek, films en boeken aanbieden waar auteursrecht op rust.

Omdat downloaden op dit moment in Nederland legaal is, argumenteren de sites die dergelijke downloads faciliteren dat ze niet in strijd met de wet handelen. Dat gaat na goedkeuring van het nieuwe wetsvoorstel anders. "Het verbod op downloaden van illegaal aanbod snijdt dit argument de pas af", concludeert Brein dan ook.

Blokkades bij de provider

Concreet houdt het voorstel van het Kabinet in dat het voor Brein mogelijk wordt om via de rechter websites te laten blokkeren door internetproviders, het is in essentie een websitefilter. Voorheen kreeg de stichting dat niet voor elkaar. Zo werd torrentsite The Pirate Bay bijvoorbeeld verboden na een zaak die werd aangespannen door Brein, maar was het niet mogelijk om de site offline te dwingen omdat de beheerders geen gehoor geven aan de sommaties. Het blokkeren van de site door Ziggo, zoals Brein eiste, werd door de rechter niet toegestaan, dus blijft de site nog bereikbaar vanuit Nederland. Dat gaat in de toekomst veranderen door de plannen van het Kabinet, zo denkt Brein.

Brein is niet de enige auteursrechtenorganisatie die blij is met de voorstellen. Ook Buma/Stemra, die opkomt voor de belangen van muzikanten, is blij. De plannen van Teeven zijn volgens Buma ‘proportioneel’ omdat de focus ligt op websites en omdat de consument wordt ontzien.