Eerder stuurde piraterijbestrijder BREIN een brief naar Ziggo met het verzoek om p2p-site The Pirate Bay te blokkeren. Ziggo weigert echter, wat voor BREIN het signaal is om de provider voor de rechter te slepen.

Officieel ligt een gang naar de rechter nog ‘in de lijn der verwachtingen’, maar BREIN-directeur Tim Kuik maakt het volstrekt duidelijk dat, nadat Ziggo publiekelijk heeft bevestigd dat het geen gehoor geeft aan het verzoek, er geen andere weg meer is.

Kort geding

“Ziggo zegt dat zo’n blokkade alleen door de rechter kan worden afgedwongen? Ook goed, daar doen we dan aan mee. Wij nemen met ‘nee’ geen genoegen. Als ze niet aan een beargumenteerd verzoek willen voldoen, jammer dan. Dan komt er een dagvaarding aan”, aldus Kuik tegen Webwereld. Hij verwacht dat dit ‘de komende tijd’ gaat gebeuren.

In oktober vorig jaar won BREIN een rechtszaak tegen de beheerders van The Pirate Bay. Toen gebood de rechter dat de beheerders van de site illegale torrents moesten verwijderen of anders de site voor Nederlandse internetters ontoegankelijk maken.

De beheerders negeerden dit vonnis echter en houden zich nu verscholen, stelt BREIN. Als het verbod niet via de beheerders of de hoster kan worden afgedwongen, dan kom je uiteindelijk bij de access providers uit, beargumenteert Kuik.

Geen onbeperkte vrijwaring

Volgens BREIN kunnen die zich niet onbeperkt verschuilen achter artikel 196c van het Burgerlijk Wetboek, dat bepaalt dat internetdienstverleners zoals isp’s niet aansprakelijk zijn voor informatie die zij doorgegeven. In het laatste lid van dat artikel staat namelijk over die vrijwaring: “Het hiervoor bepaalde staat niet in de weg aan het verkrijgen van een rechterlijk verbod of bevel.”

Stichting BREIN heeft Ziggo alleen uitgekozen omdat het de grootste provider van Nederland is, legt Kuik uit. “Als zij moeten blokkeren dan bereiken we de meeste abonnees. En daarna kunnen andere providers ook weinig anders meer.”

Ziggo wil niet inhoudelijk op het nieuws ingaan. “We wachten af”, aldus de woordvoerder.

Weinig kans

Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is het de eerste keer in Nederland dat een dergelijke zaak tegen een access provider speelt. Hij geeft BREIN weinig kans, aangezien de stichting volgens hem lang niet alle middelen heeft ingezet om het vonnis tegen de beheerders van The Pirate Bay uitgevoerd te krijgen.

BREIN zou in Zweden eerst een executieverordening moeten krijgen, en daarmee de beheerders en daarna eventueel hostingpartijen aanpakken. Om meteen nadat de beheerders het vonnis negeren Nederlandse access providers tot een blokkade trachten te dwingen vindt Engelfriet ‘erg makkelijk’, maar dus niet correct.

Bovendien is een blokkade van een site door een isp totaal niet effectief, het is immers met talloze methoden zoals proxy's of VPN te ontduiken. “Dit op zich kan ook een reden zijn om zo’n vordering van BREIN af te wijzen. De rechter gaat toch geen dwangmiddel gebruiken waarvan die weet dat het totaal niet werkt?”