Het kort geding dat door de auteursrechtenwaakhond is aangespannen, dient volgende week dinsdag in Amsterdam. Dit meldt Bright vrijdag.

Brein hoopt zo achter de identiteit van enkele grote uploaders van een of meerdere Bittorrent-sites te komen. "Wij willen die uploaders aanpakken en die zijn klant bij Chello", aldus Brein-directeur Tim Kuik tegenover het tech- en lifestylemagazine. Vrijdagmiddag bleek dat UPC bereid is om de naw-gegevens van drie Chello-abonnees die veel bestanden hebben verspreid via Bittorrent-site Dikkedonder,nl, aan Brein te verstrekken.

UPC-woordvoerder Mark Zellenrath verklaarde tegenover Bright dat er alleen gegevens worden verstrekt aan de piraterijbestrijder, als er een zorgvuldig onderzoek aan de beschuldiging van Brein ten grondslag ligt. 'En bij minstens drie uploaders is dat zo", aldus de zegsman van UPC. Omdat Brein van meer Chello-abonnees de gegevens heeft opgevraagd, denkt Zellenrath dat het kort geding gewoon doorgaat.

Eerder deze week werd bekend dat Stichting Brein juridische stappen tegen drie hostingbedrijven wil ondernemen. Dit omdat deze hosters weigeren om mee te werken aan verzoeken van Brein. Met deze verzoeken wil Brein achterhalen wie er achter enkele in Nederland gehoste Bittorrent-sites zitten.

Als het kort geding zijn doorgang vindt, zou het voor het eerst zijn dat Brein een hostingprovider via de rechter probeert te dwingen tot afsluiting van een site en inzage in iemands naw-gegevens. "We hebben wel eens eerder bijna een rechtszaak gehad, maar dan koos de hostingpartij er meestal op het laatst toch voor om volledig mee te werken", Aldus Tim Kuik